latinica  ћирилица
27/05/2015 |  14:19 | Аутор: РТРС

Ко су ухапшени званичници ФИФА?

Хапшење шест високих званичника Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) у току ноћи у Цириху уздрмало је фудбалски свијет, а сада је познато и ко је све лишен слободе.

Највеће име међу свим ухапшенима сигурно је потпредсједник владајућег тијела свјетског фудбала Џефри Веб, који је и предсједник "CONCACAF".

Ухапшени су осумњичени за прање новца, рекетирање и корупцију од 1991. године, са акцентом на избор домаћина Свјетских првенстава 2018. и 2022. године, који су додијељени Русији и Катару.

Веб је од 1991. године на челу Фудбалског савеза Кајманских острва, а на чело "CONCACAF" је стигао прије три године, а томе је слиједило и његово именовање за потпредсједника ФИФА. Још од 1995. године је обављао многе функције у ФИФА, а у септембру прошле године је био један од званичника који су тражили објављивање истраге поводом оптужби за корупцију везаних за избор Русије и Катара за домаћина Мундијала, пише Б92.

Од највиших званичника ФИФА, ухапшен је и Вебов претходник на челу "CONCACAF" Џек Ворнер. Ворнер је био члан Извршног комитета ФИФА од 1983. године, а предсједник "CONCACAF" од 1990. до 2011. године, када је суспендован са свих функција због истраге о корупцији, а потом је поднио оставке на све функције које је обављао.

Двије године касније "CONCACAF" је објавио извјештај свог Комитета за интегритет који је закључио да је Ворнер оштетио како ту организацију, тако и ФИФА.

"Оптужени су гајили културу корупције и похлепе која је довела до помјерања равнотеже у највећем спорту на свијету. Сакривене и илегалне исплате и мито су постали начин пословања у ФИФА. Желим да похвалим истражитеље и тужиоце широм свијета који су током толико година марљиво радили на овом случају", објавио је државни тужилац Сједињених Држава, које је издало налог за хапшење.

Уз њих двојицу, ухапшени су и сљедећи званичници ФИФА:

- Еугенио Фигередо, потпредсједник ФИФА, предсједник Фудбалског савеза Уругваја и бивши предсједник Јужноамеричке фудбалске конфедерације.
- Едуардо Ли, члан Извршног комитета ФИФА, члан Извршног комитета "CONCACAF" и предсједник Фудбалске федерације Костарике.
- Хулио Роча, менаџер сектора ФИФА за развој, бивши предсједник Фудбалске уније Средње Америке и предсједник Фудбалске федерације Никарагве.
- Рафаел Есквивел, предсједник Фудбалске федерације Венецуеле.
- Хосе Марија Марин,члан Организационог комитета ФИФА за олимпијске турнире, предсједник Фудбалске конфедерације Бразила.
- Николас Леоз, бивши члан Извшног комитета ФИФА и бивши први човјек јужноамеричког фудбала.
- Костас Такас, аташе предсједника "CONCACAF".

Уз њих, ухапшено је још пет особа које имају везе са маркетингом у спорту:
- Алехандро Бурсако, Аргентина
- Арон Дејвидсон, Сједињене Државе
- Уго и Маријани Хинкис, Аргентина
- Хосе Маргулис, Бразил

Према информацијама медија, око 15 званичника је под истрагом, па би хапшења које су спровеле швајцарске власти по налогу из Сједињених Држава могла да буду само почетак.

Хапшења су дошла само дан прије Конгреса ФИФА на којем ће бити одржано и гласање за предсједника, на којем су кандидати Сеп Блатер и јордански принц Али бин ал Хусеин.

У склопу друге истаге, извршена је рација седишта ФИФА у Цириху и заплијењена је сва електронска опрема. Такође, покренут је поступак против непознатих особа под сумњом на прање новца и криминалне активности поводом избора за домаћина Свјетских првенстава 2018. и 2022. године, који су додијељени Русији и Катару.

Швајцарске власти су објавиле да ће тужилаштво испитати десет званичника ФИФА који су учествовали у гласању за додјељивање домаћинства тих Мундијала.