latinica  ћирилица
27/05/2015 |  14:04 | Аутор: СРНА

ЦЈБ Добој: Извјештај против четири лица због привредног криминала

Центар јавне безбједности Добој поднио је надлежним тужилаштвима четири извјештаја против четири лица за шест кривичних дјела из области привредног криминала којима је причињена укупна штета од 313.731 КМ.

Начелник ЦЈБ Добој Драган Продановић навео је да је ријеч о злупотреби овлашћења у привреди, службеног овлашћења, фалсификовању новца, злоупотреби у поступку јавне набавке, утаји доприноса и пореза, као и повреди основних права радника.

Против лица чији су иницијали А.О. из Теслића поднесен је извјештај због сумње да је као радник теслићког Основног суда, злоупотребом службеног положаја и овлаштења, прибавио противправну имовинску корист од 137.893 КМ.

Он је од 1. јула прошле године до 23. марта ове године узимао новац од оштећених на име куповине аутомобила одузетих у извршном поступку, а који су наводно лицитирани од суда, издавајући оштећеним бјанко овјерене признанице на основу којих, наводно, могу преузети лицитирано возило.

На овај начин оштећено је 25 лица са подручја општина Теслић, Добој и федералних општина Тешањ, Грачаница, Добој-Југ и Добој-Исток.

Продановић је рекао да је пријављени тренутно недоступан полицијским службеницима и за њим је објављен распис о трагању.

Начелник криминалистичке полиције Стево Ступар рекао је да је једна особа из Добоја осумњичена да је, као вршилац дужности у привредном друштву за организовање изградње и уређења насеља у Добоју, организовала пословање друштва преко незаконито отвореног рачуна на име једне од заједница етажних власника.

Ради прибављања противправне имовинске користи за привредно друштво, ово лице је на незаконито отворен рачун вршило пренос средстава са жиро-рачуна привредног друштва, уплате привредном друштву, као и готовинске пологе дужника друштва, и од априла 2013. до априла ове године остварен је незаконит промет од 1.013.822 КМ.

Овим радњама избјегнуто је плаћање пореза и доприноса здравственог и пензијског осигурања, плате радницима нису исплаћене од јуна 2013. године, а Пореска управа Републике Српске, акционари и запослени доведени су у заблуду да привредно друштво нема довољно новца за измиривање редовних обавеза.

"Приказивањем лажних података оштећен је буџет Републике Српске, а привредно друштво остварило је противправну имовинску корист од најмање 120.859 КМ", навео је Ступар.

Против лица чији су иницијали З.М. из Добоја поднесен је извјештај због сумње да је, као одговорно лице агенције за обезбјеђење лица и имовине из овог града, на основу лажних података у поступку јавне набавке, оштетило јавну установу за готово 55.000 КМ.

Он је осумњичен да је у поступку јавне набавке коју је расписала јавна установа из Добоја дао понуду засновану на лажним подацима, на основу којих је у марту прошле године склопио уговор о пружању услуга обезбјеђења лица и имовине.

З.М. је у понуди приложио рјешење МУП-а Републике Српске, ЦЈБ Добој, којим се оснивач агенције овлашћује да може започети ђелатност обезбјеђења лица и имовине након добијања одобрења за почетак рада, а није приложио и рјешење издато од тог органа којим се одбија захтјев агенције.

Одобрење није издато због неиспуњавања услова прописаних Законом о агенцијама за обезбјеђење лица и имовине и приватној детективској дјелатности Републике Српске, односно Правилником о просторним и техничким условима за заштиту од крађе и других незгода или злоупотреба.

Тужилаштву БиХ поднесен је извјештај против Н.Д. из Београда осумњиченог да је 2. априла на шалтеру банке у Добоју ставио у оптицај 5.000 америчких долара, за које је вјештачењем код Централне банке БиХ утврђено да су фалсификоване.