latinica  ћирилица
27/05/2015 |  13:32 | Аутор: СРНА

Пословни форум у Бањалуци: Подичне фирме могући генератор запошљавања

Породична предузећа, која чине више од 97 одсто приватних предузећа у Републици Српској, представљају једини могући генератор новог запошљавања, због чега држава треба да промовише предузетништво као позитивну активност, речено је на пословном форуму у Бањалуци.
Други пословни форум о породичним фирмама у Републици Српској - "Породичне фирме - стуб развоја економије Републике Српске" - Фото: СРНА
Други пословни форум о породичним фирмама у Републици Српској - "Породичне фирме - стуб развоја економије Републике Српске"Фото: СРНА

 Пословни форум "Породичне фирме - стуб развоја економије Републике Српске" окупио је око 150 чланова.
Аутор пројекта "Породичне фирме - стуб развоја Републике Српске" Драган Мочевић рекао је да, према свјетским показатељима, више од 70 одсто оваквих привредних друштава не преживи трансфер у другу генерацију, због чега су и пред њиховим власницима у Српској велики изазови, међу којима су трансфер генерација и ангажовање вањских менаџера.

"Наша предузећа још су већином друштва са ограниченом одговорношћу, а према дефиницији ЕУ свака компанија у којој 25 одсто власништва припада једној породици спада у категорију породичних. Према том критеријуму, више од 97 одсто приватних предузећа у Републици Српској спадају у ову категорију", рекао је Мочевић.

Према његовим ријечима, иако трансфер генерација представља изазов за власнике, већина њих као проблем наводи високе фискалне и парафискалне намете, те разне административне тешкоће.

"Задатак државе није да помаже породичне фирме, него да само створи повољан пословни амбијент. Држава треба да зна нешто о овоме, а наши рукводиоци да се едукују о овој теми", рекао је Мочевић.

Предсједник "Комтрејд" групације Веселин Јевросимовић изразио је очекивање да ће институције власти након овог форума имати више слуха не само за напређење породичног бизниса, већ и за унапређење информационих технологија без којих нема економског развоја.

Он је додао да простор бивше Југославије доста заостаје за европским и свјетским информатичким тржиштем.

Према његовим ријечима, "Комтрејд" групација запошљава програмере са територије цијеле бивше Југославије, а за овом професијом тренутно је много већа свјетска потреба него што их заиста има.

Власник "Колор прес" групе Роберт Чобан каже да се једино непрекидним мијењањем производа и стратегије може опстати на тржишту.

"Имамо око 300 запослених у региону, 70 магазина, 10 портала и око 50 конференција годишње, а не издајемо дневне новине и не бавимо се телевизијом, што је можда и један од разлога проласка кроз кризу, за разлику од многих који су се бавили медијима, а пред кризу ушли у послове са некретнинама и туризмом", рекао је Чобан.

Марко Кнежевић из компаније "Кнежевић ентеринг" као основни проблем сваког породичног предузећа наводи лош пословни амбијент и тежак приступ средствима ликвидности.

"Сви нови закони за помоћ привреди добродошли су под условом да нису декларативни него да раде на растерећењу привреде", рекао је Кнежевић.

Форум "Породичне фирме - стуб развоја економије Републике Српске" организује Центар за едукацију "Про едука".