latinica  ћирилица
27/05/2015 |  13:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Форкадес: Време је да жена буде папа

Католичка часна сестра Тереза Форкадес, коју медији називјау "нова икона љевице", залаже се за то да и жена може да постане папа.
Католичка часна сестра Тереза Форкадес (фото: cat.elpais.com) -
Католичка часна сестра Тереза Форкадес (фото: cat.elpais.com)

Она је рекла да се та њена идеја многима допада, али да су неки њоме били скандализовани.
 "Са већином црквених званичника проблем је исти као и са лијевим партијама, они су уграђени у систем и имају корист од њега", рекла је Форкадес.
 Форкадесова тврди да је ЕУ "једна антидемократска организација" и да, "уколико се то не промијени, не савјетује никоме, па ни Србији, да јој се придружи." 
 Критикујући тренутни модел, она каже да су "владе западних демократија подређене великим корпорацијама" и предлаже миран, али радикалан раскид са досадашњим моделом, национализацију банака и енергетског система, излазак из савеза и формирање мањих самодовољних заједница.
 Сестра Форкадес, која је јавно здравље и теологију докторирала у Барселони и на Харварду, придружила се покрету Индигнадос, који је 2011. године организовао масовне протесте против мјера штедње и написала Манифест којим позива на независност Каталоније.
 У свијету је постала позната када је 2009. године објавила видео о спрези фармацеутске индустрије и власти, упозоравајући да вакцина против свињског грипа није довољно тестирана.