latinica  ћирилица
27/05/2015 |  12:33 | Аутор: Глас Српске

Вигемарк : Српској нико неће одузети надлежности

Образлажући механизам координације, специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк је нагласио да не мисли да координација подразумијева централизацију, већ различите интересе, надлежности и овлашћења.
Ларс Гунар Вигемарк         (Фото: Давона Секулић) - Фото: klix.ba
Ларс Гунар Вигемарк (Фото: Давона Секулић)Фото: klix.ba

"ЕУ не може успостављати односе са два ентитета и десет кантона, односно 14 различитих нивоа власти. Мора постојати усклађеност законодавства и не можете имати два-три потпуно различита правна система унутар земље. БиХ посматрамо као једну земљу и када се састајемо са домаћим званичницима они треба да говоре једним гласом, али подразумијевајући то да имате усаглашавање различитих интереса. Избјегавам да говорим о механизму координације и више потенцирам координацију, а она захтијева политичку вољу на свим странама. Међутим, они који говоре у име ове земље морају бити свјесни да постоје различити интереси и то је нормално у већини земаља, додаје Вигемарк.

"Улога политичких лидера и представника институција јесте да препознају различите интересе и да их заступају уз сагласност. У БиХ координација ни на који начин не подразумијева одустајање или одузимање уставом загарантованих надлежности. Ово питање не треба напухавати него му практично прићи и ријешити га што прије."

 Виге понедјељак је планирано да се састанем са предсједником, премијером и предсједником Народне скупштине РС. Идем да их увјерим да приближавање ЕУ и заједничке стратегије и међусобна координација ни на који начин неће умањити надлежности РС, да ово није игра у којој се од неког нешто узима, а да нико ништа не добија. Ово је ствар у којој је свако на добитку, а не на губитку.

Специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ је најавио да је  за понедјељак је планирано да се састане са предсједником, премијером и предсједником Народне скупштине РС.

"Идем да их увјерим да приближавање ЕУ и заједничке стратегије и међусобна координација ни на који начин неће умањити надлежности РС, да ово није игра у којој се од неког нешто узима, а да нико ништа не добија. Ово је ствар у којој је свако на добитку, а не на губитку".