latinica  ћирилица
27/05/2015 |  12:22 | Аутор: СРНА

Шпирић: Поштовати ентитетско уређење БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић упозорио је данас да ће, уколико четврти замјеник главног тужиоца БиХ не буде изабран са територије Републике Српске, поново бити доведен у питање кредибилитет Тужилаштва БиХ.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

 "Ових дана актуелизована је процедура избора четвртог замјеника главног тужиоца БиХ, и Високи судски и тужилачки савјет БиХ требало би да донесе ту одлуку. С обзиром да су садашња три замјеника из Федерације БиХ, сасвим би логично било да се поштује ентитетско уређење БиХ и да четврти замјеник главног тужиоца буде изабран са подручја Републике Српске", рекао је Шпирић Срни.

Он сматра да не би било добро да се донесе другачија одлука, јер ће свака друга одлука подривати кредибилитет Тужилаштва БиХ, о чему се посљедњих дана много говори. "И зато мислим да, уколико се не буде на висини задатка, свако друго рјешење биће нелогично и није у интересу ни Тужилаштва ни грађана БиХ", истакао је Шпирић.

На питање да ли већ сада има одређена сазнања о могућем нарушавању националног и ентитетског баланса у овој правосудној институцији, Шпирић је навео да нема такве информације, али да једноставно упозорава на ту могућност, пошто је "у БиХ све могуће".

"Може се десити, такође, да предложени кадрови не задовољавају потребне критеријуме, па због тога понављам да не би било добро да буде донесена другачија одлука, јер би се радило о одлуци која подрива кредибилитет Тужилаштва БиХ", закључио је Шпирић.