latinica  ћирилица
27/05/2015 |  12:20 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Опредијељеност за напредак на европском путу

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић упознао је данас у Бриселу званичнике Европског парламента и Европске комисије са актуелном политичком ситуацијом у Републици Српској и БиХ, истакавши да постоји јасна опредијељеност свих нивоа власти за остваривање напретка на путу европских интеграција.
Брисел - Чубриловић - Ауер - Фото: СРНА
Брисел - Чубриловић - АуерФото: СРНА

Током састанака са више званичника чије је дјеловање у вези са Балканом, Чубриловић је истакао да је Народна скупштина Републике Српске, једногласним усвајањем Изјаве о европском путу БиХ, недвосмислено показала политички консензус за испуњавање европских стандарда у области законске регулативе, функционалнијег јавног сектора и стварања повољнијег амбијента за инвестирање.

Чубриловић је нагласио да је важно да, осим декларативног односа према БиХ, грађани препознају конкретне пројекте и помоћ институција ЕУ.

"Помоћ у изградњи саобраћајне инфраструктуре једна је од могућности да се представе добре намјере ЕУ, а добар примјер био би и ангажман европских институција у вези са изградњом моста преко Саве код Градишке од којег би корист имали грађани Републике Српске, БиХ као и Хрватске", рекао је предсједник Парламента РС у разговору са званичницима ЕУ.

Чубриловић је, имеђу осталих, разговарао са директором за земље западног Балкана у Директорату за сусједство и преговоре за проширење Жаном Ериком Пикеом, директором за западни Балкан и Турску Едвардом Ауером, те посланицима у Европском парламенту Андрејом Пленковићем и Тонином Пицулом.

Брисел - Чубриловић - Жан Ерик Пике

Из кабинета предсједника НСРС саопштено је да су током састанака саговорници подржали приједлог у вези са пројектом рјешавања инфраструктурних питања и сагласили се да је потребно конкретним примјером показати добре намјере и предности приступања ЕУ.

Састанцима Недјељка Чубриловића са званичницима ЕУ присуствовао је и шеф Мисије БиХ у Бриселу Игор Давидовић.