latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:59 | Аутор: РТРС

Добој Исток: Клизиште срушило двије куће, излила се Спреча

Синоћ за свега сат времена клизиште у Добоју Истоку у насељу Клокотница, засеоку Брђани срушило је двије куће сиромашних људи, Наима Бешића и Мехе Хоџића.
Активирана клизишта у општини Добој Исток - Фото: nezavisne novine
Активирана клизишта у општини Добој ИстокФото: nezavisne novine

Исте ноћи по наредби Општинског штаба обе породице су евакуисане и смјештене код родбине. Данас ће им бити уручени пакети са храном и новчна помоћ.

“У срушеним кућама више живота нема. Спасили смо живу главу, то је најважније. Моје је све остало “заробљено“ у кући, само смо ја и супруга успјели покупити нешто дјечије одјеће“, каже Мехо Бешић, а Наимова супруга Рамиза са комшијама покушава спасити најмјештај, што се спасити може. Ово је иначе, према ријечима шеф ЦЗ-е Добој Исток Сулејмана Делића 275 клизиште на овој општини, а преносе Независне новине.

“Четвртог маја ове године заселак Капак поплавио је локални поток, однио мост, поплавио двадесет кућа, поплавио школу. Сада је ријека Спреча поплавила 100 хектара плодног поља, а ево стигла су и клизишта. Тешко је изборити се са свим природним недаћама“, каже Делић.

Излила се Спреча

На подручју општине Добој-Исток излила се ријека Спреча и поплавила око 10 хектара пољопривредног земљишта, подаци су Кантоналног оперативног центра Цивилне заштите Тузланског кантона.
Водостај Спрече на мјерном мјесту Карановац јутрос је износио 234 центиметра и, у односу на јучерашње мјерење, нижи је за 71 центиметар.

Мјере одбране од поплава предузимају се на висини водостаја Спрече од 300 центиметара.

На подручју ове општине активирало се клизиште у насељу Брђани, које је оштетило два стамбена објекта.

Станари ових објеката привремено су исељени код родбине.

У Мионици, општина Грачаница, пријављено је клизиште на пољопривредном земљишту површине око четири дунума.

У општини Сапна пријављено је клизиште на локалитету Жује-Шарци које угрожава три стамбена објекта, док је у насељу Растошица пријављено слијегање тла које угрожава стамбени објекат у коме нико не станује.