latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:56 | Аутор: ТАНЈУГ

ФИФА поздравила истрагу о корупцији

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) поздравила је истрагу корупције која се спроводи против њених чланова, након хапшења шесторице званичника ФИФА у Цириху.
Хапшење званичника ФИФА (ФОТО: Pascal Mora/ The New York Times) -
Хапшење званичника ФИФА (ФОТО: Pascal Mora/ The New York Times)

ФИФА је саопштила да ће упркос хапшењу, одржати планиране изборе за предсједника те организације који су планирани за 29. мај, а на којима су кандидати актуелни предсједник ФИФА Сеп Блатер и јордански принц Али бин ал Хусеин.

Такође, ФИФА је сопштила да ће Мундијали 2018. и 2022. бити одржани у Русији и Катару, како је планирано.

Како преноси агенција Ројтерс, ФИФА је на конференцији за новинаре саопштила да ће потпуно сарађивати са истражним органима у вези истраге која се води поводом оптужби за корупцију њених званичника.

Међу ухапшенима у јутрошњој акцији полиције у луксузном хотелу у Цириху били су и потпредсједници ФИФА Џефри Веб и Еухенио Фигерадо.

Хапшење званичника ФИФА услиједило је на захтјев америчких власти за изручење, због корупције и примања мита од око 100 милиона долара од раних деведесетих година до данас.

Оптужница од 47 тачака изречена у федералном суду у Њујорку, терети осумњичене за изнуду, прање новца и превару у разрађеној шеми која функционише већ двије деценије, саопштило је америчко Министарство правосуђа.