latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:48 | Аутор: Агенције

ЕУ и Швајцарска потписале споразум о размјени података о рачунима!

Швајцарска и Европска унија данас су потписале историјски споразум којим ће се повећати транспарентност новчаних токова и ојачати спрјечавања пореских утаја.
Швајцарска национална банка - Фото: AP
Швајцарска национална банкаФото: AP

Према споразуму, обје ће стране од 2018. године аутоматски размјењивати информација о банковним рачунима својих грађана. Овај споразум практично значи крај швајцарске банкарске тајне за грађане Европске уније, што ће утајивачима пореза онемогућити скривање новца на рачунима у Швајцарској, што је била уобичајена пракса.

"Данас потписани споразум почетак је нове ере у пореској транспарентности и сарадњи између Швајцарске и ЕУ. То је још један ударац утајивачима пореза, и корак ка поштенијем опорезивању. Европска унија имала је водећу улогу у успостави аутоматске размјене података, у нади да ће је партнерске земље слиједити. Овај споразум је доказ да ЕУ може остварити своје циљеве", изјавио је Пјер Московици, повјереник Европске комисије за економска и монетарна питања.

Размјена свих података о рачунима

Аутоматска размјена података је један од најефикаснијих инструмената у борби против пореских утаја. Према овом споразуму, земље чланице ће на годишњем нивоу добијати имена, пореске бројеве и датуме рођења својих грађана који имају рачуне у Швајцарској, а на располагању ће бити и информације о стањима на рачуну.

Европска комисија је тренутно у преговорима о сличним споразумима и с Андором, Лихтенштајном, Монаком, и Сан Марином, за које се очекује да ће бити потписани до краја године.