latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:40 | Аутор: СРНА

Кошарац: Ново свједочанство о пробосанској политици СДС-а и ПДП-а

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да присуство високих функционера СДС-а и ПДП-а на Конгресу СДА представља ново свједочанство о пробосанској политици те двије странке, као и о њиховој спремности да подрже испуњавање ратних циљева СДА, које је јуче промовисао нови лидер те партије Бакир Изетбеговић, син Алије Изетбеговића.
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа КошарацФото: СРНА

"Високи функционери Босићевог СДС-а и Иванићевог ПДП-а својим присуством на Конгресу СДА подржали су свог политичког шефа Бакира Изетбеговића и његове програмске циљеве. Убијеђен сам да грађанима Републике Српске не треба бољи доказ о спремности СДС-а и ПДП-а да издају интересе српског народа и принципе и идеје на којима је Република Српска настала", упозорио је Кошарац.

Он је нагласио да је сада потпуно јасно зашто су челници СДС-а и ПДП-а оштро критиковали програмске документе СНСД-а у којима се говори о праву на референдум о самосталности Републике Српске као легитимном одговору српског народа на политику бошњачких партија чији је циљ укидање ентитета и стварање унитарне државе.

"Ми ћемо се досљедно држати наше политике очувања Републике Српске, а чланство СДС-а и ПДП-а треба да размисли куда их води политика лидера њихових партија", поручио је Кошарац.

Предсједавајући посланичког Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ рекао је да та странка неће подржати уврштавање у дневни ред резолуције о наводном геноциду у Сребреници, нити садржај те резолуције коју су у парламентарну процедуру упутили посланици СДП-а и БПС-а у Представничком дому Денис Бећировић, Мирсад Мешић и Заим Бацковић.

"Јавно питам предлагача те резолуције Заима Бацковића Загија да ли је спреман да призна да су у нападу у Добровољачкој, којим је командовао, почињени злочини против недужних војника ЈНА. Питам и другог предлагача Дениса Бећировића, политичара из Тузле, да ли је спреман да призна да је напад на колону ЈНА на Брчанској Малти био злочин и да ли је спреман да га јавно осуди. Нема те спремности, баш као што бошњачки посланици мјесецима одбијају да подрже наш захтјев за смјену Шефика Џаферовића", нагласио је Кошарац.

Он је упозорио да посланици СНСД-а не подржавају политизацију било ког злочина, што бошњачки политичари упорно раде како би остварили своје политичке циљеве.

"Веома сам заинтересован да видим како ће се према овом документу односити Младен Босић и остали посланици СДС-а, који већ неколико дана о томе нису рекли ни једну једину ријеч. Можда су се препали пријетње Бакира Изетбеговића, који је рекао да нема сарадње са онима који не признају историјске чињенице креиране у сарајевским политичким кухињама и медијима", рекао је Кошарац.

Он је најавио да ће посланици СНСД-а одбацити и покушај да се у дневни ред сједнице Представничког дома истовремено и обједињено уврсте извјештаји о терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику и легалној антитерористичкој акцији МУП-а Републике Српске која је услиједила након тог напада.

"Нити је терористички напад у Зворнику у извјештају Савјета министара БиХ назван правим именом, нити Савјет министара и Парламент БиХ имају надлежност да расправљају о раду МУП-а Републике Српске. Такву надлежност има само Народна скупштина Републике Српске и очекујем да то поштује и актуелна већина у парламенту БиХ", закључио је Кошарац.