latinica  ћирилица
27/05/2015 |  10:49 | Аутор: СРНА

Билт посредник ЕУ за Македонију?

Бивши шведски премијер Карл Билт објавио је на свом "Твитер" налогу да је сада вријеме за отпочињање озбиљног посла на стратегији за превенцију сукоба и резолуцију за Македонију.
Карл Билт  (Фото: Jonas Ekströmer - dn.se) -
Карл Билт (Фото: Jonas Ekströmer - dn.se)

Према писању скопског интернет портала "МКД", ово може да се тумачи да је европски комесар за спољну политику и безбједност Федерика Могерини "пронашла" најављеног посредника ЕУ за кризу у Македонији.

Билт је 90-тих година прошлог вијека био међународни посредник за проблеме на Балкану.

Македонски медији објавили су, а Европска комисија није негирала, да путем Европске службе за спољне послове /ЕЕАС/ припрема слање специјалног представника ЕУ за Македонију, који би имао мандат да посредује у рјешавању политичке кризе.

За сљедеће рунде лидерских састанака четири водеће странке у Скопљу планира се присуство и специјалног представника ЕУ чији би задатак био да убиједи политичке партије да Македонију врате на пут евроатлантских интеграција.

Четврти састанак лидера ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, СДСМ-а Зорана Заева, ДУИ Алија Ахметија и ДПА Мендуха Тачија требало би да буде одржан наредне седмице.

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи од прошлих пријевремених парламентарних избора, чије резултате опозиција не признаје и не учествује у раду Собрања.

Криза је интензивирана крајем јануара, када је премијер Груевски оптужио Заева за покушај државног удара, а лидер опозиције почео да објављује компромитујуће снимке којима оптужује премијера за криминал и корупцију.