latinica  ћирилица
27/05/2015 |  09:05 | Аутор: Агенције

Планирали напад на затвор у Подујеву

Вође албанске наоружане групе која се сукобила с македонским снагама у Куманову 9. и 10. маја планирале су напад на затвор код Подујева.
Предаја терориста у Куманову - Фото: Screenshot/YouTube
Предаја терориста у КумановуФото: Screenshot/YouTube

Циљ је био да се ослободе особе које издржавају високе казне за почињене злочине.

На основу докумената и информација Косовске информативне агенције (КИА) и Косовске полиције, Бег Ризај и Мирсад Ндрецај, вође групе од 44 особе, планирали су да нападну затвор високе безбједности у Грдовцу код Подујева. Одатле су хтјели да ослободе двије особе за које се сматра да су најопасније на Косову. Ријеч је о затвореницима који издржавају казне за тешке злочине.

Праћење осумњичене групе је почело 2013. године, а до детаља плана се дошло приликом истраге о њиховим сусретима са осумњиченима за исламски екстремизам на Косову. Позивајући се на доказе КИА и полиције, приштински медији преносе да су тројица косовских Албанаца, убијених у инциденту у Куманову, и један држављанин Македоније сарађивали с македонском Дирекцијом за безбједност и контраобавјештајну дјелатност, на изазивању инцидента у замјену за новац. У сукобу терориста са македонском полицијом, у Куманову је убијено 14 наоружаних Албанаца и осам полицајаца.

Приштински медији су објавили да је Валон Кабаши из Ораховца, који је убијен током сукоба у Куманову, први идентификовани припадник Албанске националне армије (АНА), организације коју су Уједињене нације прогласиле терористичком. Медији су објавили фотографију Кабашија у униформи АНА, најављујући сахрану осморице припадника "кумановске групе", која ће бити обављена на "гробљу хероја" у Приштини. Прије Кабашија, међународни званичници тврдили су да је Љирим Јакупи, познат под надимком "командант Наци", један од главних команданата АНА.

Јакупи и Рамадан Шити су, послије сукоба са македонским специјалцима код села Бродец, крајем 2007. године, побјегли на Косово. У акцији македонских специјалаца убијено је укупно осам припадника те групе и заплијењена огромна количина наоружања, а Јакупи је, наводно рањен, успио да побјегне на Косово. АНА је на "црним листама" САД и ЕУ.