latinica  ћирилица
27/05/2015 |  08:57 | Аутор: Агенције

Путин и Камерон: Зауставити Исламску државу

Британски премијер Дејвид Камерон и руски предсједник Владимир Путин сложили су да је неопходно поново покренути мировне преговоре о Сирији.
Дејвид Камерон и Владимир Путин - Фото: Beta/AP
Дејвид Камерон и Владимир ПутинФото: Beta/AP

"Током Путиновог телефонског разговора у којем је честитао Камерону на изборној побједи, сложили су се да је неопходно наставити мировне преговоре о Сирији у којој бјесни грађански рат од марта 2011. године", саопштено је у Лондону.

Претходни мировни преговори нису решили стање у Сирији где је за четири године рата погинуло више од 220.000 људи, док је Исламска држава искористила хаос и заузела велике дијелове територије и Сирије, и Ирака.

"Два званичника су се сложила да је у интересу Велике Британије и Русије да се помогне налажење рјешења за грађански рат у Сирији, а посебно да се заустави Исламска држава", саопштила је британска влада.

Зато би савјетници за безбједност Русије и Велике Британије требало би да се састану у циљу оживљавања мировних преговора.

Путин и Камерон су разговарали и о сукобу у Украјини, гдје је погинуло више од 6.200 људи у сукобу украјинских снага и проруских побуњеника.

Камерон је рекао да он и Путин и даље имају несугласице о том конфликту. Русија негира да помаже проруске побуњенике оружјем и војницима.

Британски премијер, реизабран 7. маја, изјавио је да је приоритет за Украјину спровођење споразума о примирју, из Минска.

Велика Британија и Русија "би могле да нађу друга питања о којима се слажу како би заједно радиле у обостраном интересу", саопштено је у Лондону.