latinica  ћирилица
27/05/2015 |  07:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић данас први пут у Тирани

Премијер Србије Александар Вучић отпутоваће данас у Тирану, у прву посјету српског премијера Албанији у историји односа двије земље.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић, почиње дводневну посјету Тирани, гдје ће се састати са највишим државним званичницима и разговарати са представницима удружења Срба у Албанији.

Како је најавила владина Канцеларија за сарадњу с медијима, након церемоније свечаног дочека премијер Вучић састаће се са премијером Едијем Рамом, предсједником Бујаријем Нишанијем, затим предсједником парламента Иљиром Метом и градоначелником Тиране , Љуљзимом Башом.

Први дан посјете премијер Вучић завршиће сусретом са представницима удружења Срба у Албанији.
Током другог дана посјете предвиђено је учешће премијера Вучића на Економском форуму "Виена економик форум - Тирана  2015", на коме ће присуствовати и премијери из региона.

Са премијером у Тирану путује и потпредсједница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Вучићева посјета Тирани је већ означена као историјска због чињенице да је то први долазак једног српског премијера у ту земљу у историји.

Током званичне посјете премијера Вучића Тирани, првој у историји, безбједносне мјере биће подигнуте на највиши степен, контрола ће бити обављана са копна и из ваздуха, а биће укључени и припадници антитерористичких јединица, јавили су албански медији.

На терену ће, како се наводи, бити ангажован велики број полицајаца и гардиста, припадника служби безбједности, као и припадника Државне дирекције за борбу против тероризма.

Контролу из ваздуха ће, како је најављено, обављати војни хеликоптери.
Предвиђен је и специјални план обезбјеђења Амбасаде Србије у албанској престоници која ће практично бити под "полицијском опсадом".

Вучић: Добри односи гарантују мир, "В.Албанија" није будућност

 Премијер Србије Александар Вучић поручио је, уочи посјете Тирани, да Србија жели добре односе са Албанијом што ће, како је истакао, допринијети цјелокупној стабилности на западном Балкану.
Он је, у разговору за данашњи "Курир", додао да стабилност на Балкану значи и да Србија не може као идеју будућности да прихвати "велику Албанију".

"Србија жели добре односе и бољу комуникацију са Албанијом, развој инфраструктурних пројеката, изградњу путева и пруга, повезивање Србије са Албанијом ауто-путем Ниш-Приштина-Тирана. Такође, желимо успостављање модерних железница са Скадром и Тираном, бољу економску сарадњу јер сматрамо да ће повезивање пословних људи, али и наших привредних комора донијети добро и једнима и другима. Мислим да можемо да увећамо нашу трговинску размену драматично", рекао је Вучић.

У политичком смислу, истакао је он, посјета Тирани је веома важна за свеукупну стабилност на Балкану.
"Добри односи Србије и Албаније у највећој мери гарантују мир на западном Балкану, а чини ми се да Србија највише профитира из стабилности, и зато су нам стабилни односи са Албанијом веома важни", нагласио је Вучић.