latinica  ћирилица
27/05/2015 |  07:52 | Аутор: СРНА

Данас приказивање снимака Боснићевих говора

Суђење Хусеину Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности, биће настављено данас у Суду БиХ приказивањем дијелова снимака његових "хутби" /говор послије заједничке молитве/ објављених на "Јутјубу".
Билал Боснић на суду - Фото: РТРС
Билал Боснић на судуФото: РТРС

На рочишту одржаном 20. маја, вјештак за информатичку технологију, инспектор Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ Ирхад Кос рекао је да је по наредби Тужилаштва БиХ радио експертизу девет видео-материјала Боснићевих "хутби", које су без забрана током 2013. и 2014. године биле постављене на "Јутјубу".

Кос је рекао да није улазио у садржај тих снимака, већ је његов задатак био да скине тај материјал са интернета, похрани га и направи његов принт-скрин.

Он је Суду објаснио начин на који је "скидао замрзнуте слике са екрана", те додао да не може са сигурношћу тврдити ко је објавио снимке.

Тужилаштво Боснића терети да је 2013. и 2014. године као припадник селефијске заједнице, организоване ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно, са позиције вјерског ауторитета, јавно подстрекивао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Оптужен је за подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.