latinica  ћирилица
27/05/2015 |  07:48 | Аутор: РТРС

Опада ниво Уне и Сане

Водостај Врбаса у Делибашином селу изнад је коте редовне одбране од поплава за 26 центиметара, али ситуација није забрињавајућа, рекао је шеф Одсјека Цивилне заштите у Градској управи Бањалука Жељко Катић.

Он је нагласио да су водостаји на подручју града у опадању, осим нивоа Врбање, који је порастао за 20 центиметара. Катић је додао да је то вјероватно и разлог висине водостаја Врбаса.

"То је све у неким добрим границама, на ивици редовне одбране од поплава", рекао је Катић на конференцији за новинаре.

Он каже да је повољна и временска прогноза, те да се данас очекује промјенљиво облачно, са повременим сунчаним интервалима и углавном суво вријеме, а наредних дана предвиђа се стабилизација и разведравање.

У наредним данима очекује се и повећање водостаја Саве, због плавног таласа из Хрватске.

Највише кише пало је у Добоју, око 43 литра по квадратном метру. Поплављена су пољопривредна земљишта и кућа на подручју добојског села Бушлетић, те оранице и путни правци на подручју Прњавора, Грачанице, Добоја и Кључа.

Водостај ријеке Сане у Приједору јутрос у 8.00 часова износио је 360 центиметара са тенденцијом даљег пада, с обзиром на престанак падавина на овом подручју.
Шеф градског Одсјека Цивилне заштите Душан Врањеш потврдио је да је водостај Сане синоћ око 20.00 часова достигао максимум од 398 центиметара, након чега је наступила стагнација.

Први степен одбране од поплава у Приједору проглашава се када водостај Сане достигне ниво од 420 центиметара.

Врањеш је истакао да опадају водостаји Гомјенице, Милошевице и Пухарске ријеке.

Водостај ријеке Сане у Приједору

"Усљед обилних падавина претходних дана значајан дио површинских вода задржао су у зонама депресије - пољопривредним површинама на подручју мјесних заједница Тукови, Рашковац и Брезичани", истакао је Врањеш.

Он је додао да, према предвиђањима Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, у наредном периоду неће бити падавина које би могле значајније утицати на пораст водостаја ријека на подручју Приједора.

"Без обзира на то, Одсјек Цивилне заштите ће у наредном периоду пратити стање водостаја и према указаним потребана обавјештавати градоначелника Приједора и предлагати предузимање потребних мјера заштите", рекао је Врањеш.

Водостаји Уне и Сане у Новом Граду од јутрос су у опадању, подаци су локалног Центра за обавјештавање.
Водостај Уне јутрос износи 320 центиметара, а Сане 358 центиметара, што је око метар испод коте редовне одбране од поплава.

Обје ријеке излиле су се јуче поподне на појединим нижим дијеловима, углавном на обрадиво земљиште.

Због изливања ријеке Сане у Витасовцима од синоћ је у прекиду саобраћај на путу Благај - Витасовци - Радомировац.