latinica  ћирилица
26/05/2015 |  16:18 | Аутор: СРНА

Представљен нови представник ММФ-а за БиХ

Резидентни представник ММФ-а у БиХ Рубен Атојан представио је министру финансија и трезора БиХ Вјекославу Беванди новоименованог резидентног представника ММФ-а за БиХ Франциска Пародија, који ће у августу преузети дужност.
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock) -
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock)

Тема данашњег састанка била је скора посјета Мисије ММФ-а у вези са реактивирањем аранжмана са овом финансијском институцијом, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Саговорници су се сагласили да провођење реформи мора бити приоритет, а нови аранжман са ММФ-ом представљаће подстицај том процесу.

Беванда је упознао представнике ММФ-а о процесу усвајања буџета за ову годину, оцијенивши да је посао окончан успјешно и у доброј политичкој атмосфери.

Према његовој оцјени, најуспјешнији пут ка ефикасном провођењу реформи је сарадња ентитетских влада, како међусобно, тако и са властима на нивоу БиХ.

Беванда је истакао да се ентитетске, али и кантоналне владе суочавају са финансијским потешкоћама, што би се могло превазићи уз нови аранжман са ММФ-ом.

Он је додао да су проблеми посебно видљиви у Федерацији БиХ, гдје је забиљежен дефицит око 700 милиона КМ, а нова влада затекла је и додатне дугове својих претходника.

Представници ММФ-а нагласили су да очекују да ће опредијељеност за реформе, коју су исказали сви представници власти у БиХ, бити видљива и на дјелу.