latinica  ћирилица
23/05/2015 |  15:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Медведев: Русија ће бити оштра ако Украјина не плати дугове

Русија ће заузети строг став ако Украјина одлучи да не плати дугове према Москви у складу са раније постигнутим споразумом, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев у интервјуу који је данас емитован на руској телевизији.
Дмитриј Медведев - Фото: Beta/AP
Дмитриј МедведевФото: Beta/AP

Русија је критиковала нови украјински закон којим је омогућен мораторијум на плаћање страних дугова и запријетила да ће тужити Украјину ако не врати три милијарде долара које јој је Русија позајмила 2013.

Медведев је у данашњем интервјуу рекао да је тај закон контрадикторан.

"Они вјероватно мисле на приватне дугове, али, истовремено, наговјештавају да нису спремни да врате дугове које је направила влада бившег украјинског предсједника Виктора Јануковича", казао је Медведев, пренио је Ројтерс.

"Ако је закон формулисан на овај начин то би несумњиво значило да Украјина неће вратити дуг... У том случају бисмо заузели најоштрији могући став и бранили бисмо своје националне интересе", рекао је Медведев.

Он је, такође, казао да Русија није "равнодушна" ни према украјинским дуговима приватним руским кредиторима, јер се ради о великом броју дугова према банкама које су у власништву државе.

"Ми ћемо наплатити дугове. Банке ће употребити све постојеће инструменте укључујући, наравно, правосудне процедуре", истакао је руски премијер.