latinica  ћирилица
22/05/2015 |  16:19 | Аутор: СРНА

Брисел и бивше совјетске државе договориле декларацију

Лидери ЕУ и шест бивших совјетских република завршили су данас самит у Риги заједничком декларацијом о наставку "Источног партнерства", упркос размимоилажењима о главним питањима.

Истичући како је претходни састанак прије 18 мјесеци у Виљнусу изазвао источно-западну конфронтацију са Русијом у тексту се помиње и руско припајање Крима прошле године на начин који је био задовољавајући и за Јерменију и за Бјелорусију.

Предсједавајући самита Доналд Туск телефонирао је предсједнику Азербејџана Илхаму Алијеву како би га умирио због дијела у декларацији који се односи на сукоб са Јерменијом у вези са регионом Нагорно-Карабах.

Сам Туск је на конференцији за новинаре одбацио све разлике, рекавши да је позвао предсједника Алијева у вези са различитим приступом ЕУ бившим совјетским државама.

Туск, који је предсједник Европског савјета, истакао је да није било сукоба са Азербејџаном, већински муслиманском, нафтом богатом државом на Каспијском мору.
"Азербејџан жели да ојача сарадњу са ЕУ", рекао је Туск.

Од шест земаља источних партнера Украјина, Грузија и Молдавија желе ближе везе са ЕУ, Азербејџан слиједи више неутралну линију, док су Јерменија и Бјелорусија више на линији са Москвом.