latinica  ћирилица
22/05/2015 |  15:29 | Аутор: Агенције

Све спремно за првенство Европе у кајаку и кануу

Бањалука ће од 3. до 7. јуна бити домаћин Европског првенства за сениоре у кајаку и кануу на дивљим водама.

Такмичење под називом "Бањалука - Врбас 2015" одржаће се у кањону Тијесно и према ријечима министра породице, омладине и спорта у Влади РС, Јасмине Давидовић оно спада у категорију манифестација од великог значаја за Републику Српску, јер јој је у интересу да се у спортском и туристичком смислу промовишу Бањалука, али и Република Српска и БиХ.

"Министарство породице, омладине и спорта у Влади РС пружило је логистику и дјелимичну финансијску помоћ, а ако све испадне како треба, то ће бити услов да се наредне године у Бањалуци организује и свјетско првенство у кајаку и кануу. Мислим да ће омладина која дође у Бањалуку донијети са собом све своје различитости у културолошком смислу, и то је оно што је дух Европе и заједништва, а што нам је заиста потребно", истакла је Давидовићева, која је и предсједник Организационог одбора овог првенства.

Никола Станковић, директор трке Европског првенства и члан Кајак кану клуб "Врбас – М:тел" , подсјетио је да ће такмичења бити одржана 4, 5, 6. и 7. јуна, а да је ноћно финале у свим појединачним дисциплинама предвиђено за 6. јун.

"До сада се за такмичење пријавило 18 националних тимова са око 280 такмичара, а како рок за пријаве још није истекао, очекујемо и додатни број такмичара. Поред тога, можемо се похвалити да су нам стигли и захтјеви националних тимова Аустралије, Новог Зеланда и Јужноафричке Републике, који су изразили жељу да наступе ван конкуренције", истакао је Станковић.

Томислав Црнковић, технички делегат Европске и Свјетске кајакашке федерације, навео је да је извршен контролни технички преглед опреме, те да су преостали да се обаве још само мањи радови.

"Увјерени смо да ће нам Бањалука и Врбас приредити једну лијепу спортску причу, а већ смо окренути свјетском првенству, које ће се десити наредне године као круна четворогодишњег рада и труда мале екипе ентузијаста. Вјерујем да ћемо бити добри домаћини и ове и наредне године, када нас чека она права ствар", казао је Црнковић.

Милица Стојаковић, портпарол компаније м:тел, која је генерални покровитељ овог првенства, истакла је да је познато је да м:тел у оквиру свог друштвеног дјеловања подржава рад мноштва спортских манифестација, клубова и организација.

"Ми смо и ранијих година били покровитељи ове манифестације, а није било сумње да ћемо је подржати и ове године, јер смо препознали како спортски и туристички значај, тако и онај културни. Ово је један од оних догађаји који промовише праве вриједности, здрав живот и спортски дух, па смо одлучили да поново подржимо организацију ове манифестације", истакла је Стојаковићева.

Давор Тојчић, члан "Рок Симфоније" чијим ће наступом 3. јуна у Воденом парку "Аqуана" свечано бити отворено првенство, казао је да је велика част да и музичари могу на свој начин да допринесу овако значајном спортском догађају.

Такође, на затварању Европског првенства за сениоре у кајаку и кануу на дивљим водама "Бања Лука - Врбас 2015" наступиће Никола Пејаковић Коља, познати бањалучки редитељ, глумац и музичар са својим бендом "Коља и Гробовласници", а то ће истовремено бити премијерни наступ овог састава у Бањалуци.