latinica  ћирилица
22/05/2015 |  15:21 | Аутор: РТС

Лисац изненађен приједлогом Звезде

Генерални директор АБА лиге Роман Лисац рекао је да га је изненадио приједлог Црвене звезде да такмичење у потпуности буде у власништву клубова, али и поручио је оптимиста да ће на крају доћи до договора.

"Прије самог састанка са менаџментом лиге клубови су одржали свој састанак са жељом да сами изнесу понуду и кључне ствари на којима би био базиран нови Друштвени уговор предузећа АБА Сидро д.о.о. Жељели су да буду сами иза затворених врата, да се отворено говоре о свему како не би могло да се каже да неко на њих врши притисак. Клубови су се договорили и руководству предложили нову структуру АБА лиге која подразумијева 80 одсто власништва и управљачких права за клубове и 20 одсто за приватна лица", рекао је Лисац.

Он је нагласио да је проблем став руководства Црвене звезде, који захтијева да се физичка лица избаце.

"Став Црвене звезде коси се са ставом свих осталих клубова, што су они јасно и показали. Уосталом, клубови су пред састанак у Љубљани добили приједлог Црвене звезде, разматрали су га и одлучили да га одбију. Мислим да ће се на крају све ријешити за добробит кошарке јер је Звезда ипак шампион АБА лиге и требало би да буде наша перјаница у Евролиги, али и да у АБА лиги води умјерену и коректну политику. На крају, надам се да ће и Звезда увидјети шта је у општем интересу свих клубова у региону", навео је Лисац.

Лисац је објаснио да нова организација предвиђа Надзорни одбор АБА лиге са представницима четири клуба и једним приватним лицем.

"Та четири клуба се одређују по табели, односно четири најбоља клуба из четири државе из претходне сезоне. Предвиђено је да предсједник буде представник шампиона из претходне сезоне, односно у овом случају Црвене звезде. За мене је овај нови став 'црвено-бијелих' био велико изненађење. Српски клубови су у АБА лиги десет пута били прваци, мислим да то није добра атмосфера према другим клубовима, јер се они питају да ли уопште могу нешто да ураде, да ли могу они некада да побиједе", закључио је Лисац.