latinica  ћирилица
22/05/2015 |  12:10 | Аутор: СРНА

Хаити: Седамдесет кандидата на предсједничким изборима

Трогодишња политичка криза због које су одгођени локални и парламентарни избори на Хаитију није умањила ентузијазам становника ове земље за демократијом, па се за предсједничке изборе пријавило чак 70 кандидата.

Управљање овом сиромашном карипском земљом, која се још опоравља од катастрофалног земљотреса и епидемије колере, је озбиљан и тежак посао, али 70 људи сматрају да су они прави избор за ту позицију.

Бивша поп звијезда Мишел Мартели, према одредбама Устава, не може да се кандидује за други предсједнички мандат, пренио је АФП.

Предсједничке кандидатуре примала је Привремена изборна комисија, а поједини су чекали посљедње тренутке уочи истека рока синоћ у поноћ да би поднијели своју.

Кандидати су долазили да предају своје кандидатуре у карневалској атмосфери, а на улицама главног града Порт о Пренса пратиле су их њихове бучне присталице.

Више од половине предсједничких кандидата пријавило се јуче. Избори ће бити одржани 25. октобра, а очекује се да ће Привремена изборна комисија крајем маја објавити званичну листу кандидата.