latinica  ћирилица
22/05/2015 |  11:11 | Аутор: Агенције

Спонзори ФИФА траже боље услове за раднке у Катару

Спонзори Свјетске фудбалске асоцијације (ФИФА), Адидас, Кока-Кола и Виза затражили су од организатора Мундијала у Катару да побољшају услове радника који раде на објектима за шампионат свијета.

Велики спонзори су затражили промјене, послије најновијег извјештаја Амнести интернешенела, да Катар не успијева да направи суштинске промјене у циљу побољшања услова живота и рада слабо плаћеним радницима који граде ауто-путеве, хотеле, стадионе и велике зграде.

ФИФА тврди да је Свјетско првенство "катализатор значајих промјена" у закону у раду Катара, гдје ради више од милион страних радника, углавном из Индије и Непала, али и осталих јужноазијских земаља. Компанија Виза је један од спонзора који је најгласније изразио нелагодност због лошег положаја и страдања радника.

"Изразили смо озбиљну забирнутост Фифи и позвали смо је да предузме све неопходне мере како би заједно са властима и организацијама обезбиједила здравље и безбједност свих учесника", наводи се у саопштењу Визе, Компанија Адидас, која од 1970. године обезбјеђује лопте за Мундијал, саопштила је да је у "константном дијалогу" са Фифом.

"Има значајних побољшања и настављају се напори, али сви признају да мора да се уради више", навео је Адидас.

Компанија Кока-Кола навела је да не "опрашта кршење људских права" и да очекује од Фифе да настави озбиљно да се бави тим проблемом. Адидас, Виза и Кока-Кола као спонзори плаћају око 30 милиона долара годишње ФИФА.