latinica  ћирилица
22/05/2015 |  09:51 | Аутор: РТС

Откривена оса која користи хемијско оружје!

Око 18.000 врста биљног и животињског свијета, великих и малих, откривено је током 2014. и придодато већ постојећим којих је два милиона, саопштили су научници и објавили листу од 10 најзанимљивијих међу новооткривеним

- Тих десет су подсјетник на чуда која нас чекају - рекао је Квентин Вилер, предсједавајући Колеџа за науку природне средине и шумарство из Сиракузе који је и објавио листу.

Процјењује се да на свијету постоји 10 милиона врста непознатих науци.

Стручњаци морају брзо да дјелују: развој, криволов и климатске промјене доводе до изумирања и истребљења флоре и фауне брже него што наука стигне да их открије.

Двије животиње доспјеле су на листу због необичног "родитељства".

Оса из Кине, дугачка 15 милиметара, прва је животиња за коју је откривено да користи хемијско оружје којим одбија предаторе од своје дјеце.

Мајка пуни гнијездо мртвим мравима који испуштају хемикалије које "прикривају" мирис ларви и тако одбијају потенцијалне пријетње.

Жаба из Индонезије прекршила је правило репродукције код жаба и умјесто да полаже јаја као што чине готово све жабе на свијету, њих 6.455 врста, она пуноглавце "испушта" у плићак.

Једна међу десет најзанимљивијих врста, такозвано "пиле из пакла" је изумрло. Пернати диносаурус чији су дијелови скелета откривени у Дакотама био је савременик Ти-рекса и Трицерапторса.

Двије врсте привукле су пажњу састављача листе због својих перформанса.

Паук који живи у пјешчаним динама Марока, прави салта да би одбио предаторе и брже се тако креће него кад трчи, док риба фугу из Јапана прави замршене кругове на дну мора који већ 20 година збуњују научнике.

Мужјаци цртају кругове мигољећи се по пјеску како би привукли женке.

Како је љепота неизбјежан фактор за улазак на листу 10 најзанимљивијих, колеџ је на њу ставио фотогеничног плавог, црвеног и златног морског пужа из Јапана.

Осим што је фотогеничан, овај пуж може да објасни како алге у утроби морског пужа стварају храњиве састојке од корала које једе.

Листа топ 10 објављује се за 23. мај, дан рођења шведског природњака и научника, оца таксономије Карла фон Линеа и једног од очева модерне екологије.