latinica  ћирилица
22/05/2015 |  07:59 | Аутор: СРНА

ЕУ-Грчка: Подршка завршетку актуелног финансијског програма

Лидери Њемачке и Француске позвали су грчког премијера Алексиса Ципраса на синоћњем састанку у Риги да хитно осигура додатна средства, како би његова земља избјегла банкротирање.

"Разговор је био фокусиран на вољу да се постигне договор о садашњем програму. Они су се сложили да грчке власти треба да наставе рад са три институције", рекли су њемачки и француски званичници послије састанка који је трајао више од два часа.

Разговор њемачког канцелара Ангеле Меркел, француског предсједника Франсоа Оланда и Ципраса одржан је на маргинама самита ЕУ.

Један грчки званичник рекао је да је састанак био "пријатељски и конструктиван" и да су Меркелова и Оланд понудили Ципрасу личну помоћ у убрзавањау напретка према дугорочном рјешавању дужничке кризе.

Ципрас је "говорио о дугорочном договору који би донио могућност изласка из кризе", рекао је овај званичник.

"Двоје осталих лидера схватају потребу да се постигне такав договор и спремни су да дају лични допринос да би тај процес био убрзан", додао је званичник који није желио да буде именован.

Лидери двије највеће економије еврозоне инсистирали су да Ципрас и његова љевичарска влада морају прво да закључе преговоре са кредиторима из ЕУ, Међународног монетарног фонда /ММФ/ и Европске централне банке и испуне њихове услове, да би Атина добила завршну рату финансијске помоћи.

Ципрас ће се током дана састати са предсјендиком Европске комисије Жан-Клодом Јункером.