latinica  ћирилица
21/05/2015 |  18:00 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК:У Хрватској претјерано повољно пријевремено пензионисање

Хрватска ће морати да дестимулише пријевремено пензионисање већим умањењем за пријевремене пензије, на основу препорука које је објавила Европска комисија.
Загреб - Фото: Wikipedia
ЗагребФото: Wikipedia

То је једна од шест мјера и циљева које Хрватска треба да оствари у овој и сљедећој години, у оквиру препорука ЕК поводом националног програма реформи,  пренио је сајт Сибиз. 
 Комисија сматра да Хрватска има "претјерано повољан систем пријевременог пензионисања за одређена занимања", као и "низ пензионих програма према посебним прописима".  
 Сматра се да је пријевремено пензионисање значајно допринијело негативном развоју односа на хрватском тржишту рада, чија је  активност готово најнижа у поређењу с осталим чланицама ЕУ.
 Стопа активности радно способног становништва старости од 15 до 64 године у Хрватској износи 66 одсто, а од свих чланица ЕУ нешто нижу стопу имају само Италија и Румунија.
 Од радно способног становништва у старосној групи од 50 до 64 године на тржиште рада је укључено тек 52,5 одсто особа, дакле тек сваки други.
 Препорука је узела у обзир и најновије демографске пројекције ЕК према којима ће се у Хрватској до 2060. смањити радно способно становништво за 10,4 одсто, док ће удио становништва старијег од 65 година драстично порасти, са 18,3 одсто до 29,6 одсто а оног преко 80 година са 4,4 одсто на 11,1 одсто.
 Раширеност пријевременог пензионисања у Хрватској показује и кратак радни вијек. Према последњим подацима Евростата просјечни радни вијек у Хрватској износио је 31 годину, најмање послије Мађарске и Италије, далеко од Исланда (45,6), Швајцарске (41,9), Шведске (40,5), Холандије (39,8) или Норвешке (39,5).
 Исто тако, према подацима Европске комисије, у Хрватској је око 33 одсто пензионера млађе од 65 година, што је сврстава међу чланице ЕУ с највећим удјелом (најмањи од 17 одсто има Словачка).  
 Како пријевремено пензионисање омогућава ранији одлазак у пензију од законског у одређеној старосној граници, и ту постоје разлике међу земљама: у Хрватској је та граница 60 година за мушкарце и 55,8 година за жене, чиме се Хрватска опет издваја међу чланицама ЕУ.
 Према подацима ЕК, тек седам чланица има нижи праг за пријевремено пензионисање, док пет чланица уопште нема ту могућност (Холандија, Мађарска, Бугарска, Пољска и Ирска).
 Однос особа у статусу пријевременог пензионера и укупног броја нових корисника пензија у Хрватској се последњих година кретао на просечном нивоу од високих 31 одсто.