latinica  ћирилица
21/05/2015 |  12:14 | Аутор: СРНА

У Републици Српској рачунар посједује 44,3 одсто домаћинстава

У Републици Српској рачунар посједује 44,3 одсто домаћинстава, а најбројнији корисници рачунара - 76,4 одсто су лица вишег и високог нивоа образовања, рекла је данас директор Републичког завода за статистику Радмила Чичковић.
Радмила Чичковић, директор Републичког завода за статистику(архив) -
Радмила Чичковић, директор Републичког завода за статистику(архив)

Она је навела да потом слиједе лица средњег образовања, од којих 49,2 одсто користи рачунар, те лица нижег образовања, од којих 9,2 одсто користи рачунар.

Презентујући резултате истраживања статистике информационо - комуникационих технологија, прву ове врсте у БиХ, Чичковићева је истакла и да од укупног броја домаћинстава у Српској 47,2 одсто има интернет прикључак, а међу њима 68,8 одсто користи АДСЛ.

"Анализирањем структуре домаћинстава која имају интернет прикључак према висини мјесечног прихода, уочене су велике разлике, тако да 85,6 одсто домаћинстава са просјечним нето приходом преко 1.000 КМ посједује интернет прикључак, док је исти случај са 29,3 одсто домаћинстава са приходом до 500 КМ", рекла је Чичковићева новинарима.

Она је додала да, посматрајући референтно тромјесјечје у којем је истраживање проведено, јул - септембар прошле године, 38 одсто лица користи интернет, од којих су 79,4 одсто свакодневни корисници.

"На основу резултата истраживања може се закључити да су међу корисницима интернета у референтном тромјесјечју највише заступљена лица од 16 до 24 године и то њих 93,6 одсто, те студенти у проценту од 88,4 одсто", навела је Чичковићева.

Она је рекла да су резултати истраживања показали да налог на друштвеним мрежама има 91,5 одсто популације од 16 до 24 године, док када је ријеч о корисницима интернета - они најчешће електронски размјењују податке путем електронске поруке са прилогом и путем личног веб сајта.

Чичковићева је истакла да према резултатима истраживања у Српској 100 одсто предузећа користи рачунар у свом пословању, гдје њих 98,7 одсто има приступ интернету, док њих 25,3 одсто плаћа оглашавање на интернету путем огласа, друштвених мрежа, те на другим веб сајтовима.

Према њеним ријечима, од укупног броја предузећа 19,4 одсто запошљавало је стручњаке информационо - комуникационих технологија, а највише је било запослено у дјелатностима финансија и осигурања, док је веб сајт имало 61 одсто предузећа.