latinica  ћирилица
20/05/2015 |  22:45 | Аутор: СРНА

Источно Ново Сарајево обиљежава Дан општине

Током Спасовданске академије, одржане вечерас у Источном Новом Сарајеву поводом крсне славе и Дана општине, уручена су признања и захвалнице истакнутим колективима и појединцима који су допринијели развоју и угледу ове локалне заједнице.
И.Н.Сарајево - прослава Спасовдана - Фото: СРНА
И.Н.Сарајево - прослава СпасовданаФото: СРНА

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је у обраћању да ова локална заједница у континуитету, из године у годину, биљежи напредак, те да сматра да је протекла година једна од најуспјешнијих.

"То се највећим дијелом манифестује кроз константан пораст становника, све већи број уписане дјеце у основне и средње школе, кроз све већи ниво станоградње и пословне градње", рекао је Ћосић и поновио да је ова општина са највећом стопом наталитета у Републици Српској од 6,7.

Према његовим ријечима, заслуге за развој ове локалне заједнице припадају свим њеним становницима, јер што су они више ангажовани и јединственији општина више напредује. Он је нагласио да је општинска власт и у вријеме константне економске кризе одлучила да не затвара буџет и не оријентише се само према корисницима општинске управе, већ да жели да општинску касу отвори према грађанима.

"У прошлој години остварен је буџет од 6,9 милиона КМ што је највећи буџет од 2008. године", нагласио је Ћосић.

Према његовим ријечима, небројено је много пројеката које је општинска управа подржала и реализовала у протеклих годину дана, али се од свих њих издваја јединствени градски парк "Гаврило Принцип".

"Са изградњом јавног дјечијег обданишта крајем године заокружићемо ту цјелину", навео је Ћосић.

Он је истакао да је почело проширење Дома здравља за 1.000 метара квадратних простора, изградња два игралишта у приградским насељима, да су у многим насељима изграђени јавна расвјета, саобраћајнице, водоводни и канализациони системи и друго.

"И ове године ће од 500.000 до милион КМ бити уложено у инфраструктуру", нагласио је Ћосић.

Према његовим ријечима, нису занемарени ни привреда и пољопривреда.

"За двије године за подстицаје у пољопривреди издвојено је 268.000 КМ, од којих у прошлој години 168.000 КМ. Данас смо основали и Привредни савјет општине који чине 23 члана од којих су 20 истакнути привредници. Тај Привредни савјет биће претеча будућег пословног клуба и удружења послодаваца", истакао је Ћосић.

Говорећи о наредном периоду, он је најавио изградњу прве пословне зоне у државном власништву у насељу Врањеш, завршетак доградње Дома здравља, те почетак изградње градског трга.

Међу бројним честиткама поводом крсне славе и Дана општине прочитане су оне које су упутили предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.

У оквиру свечане академије у Културном центру изведен је и богат културно-умјетнички програм.