latinica  ћирилица
20/05/2015 |  22:40 | Аутор: СРНА

Отворено Европско првенство у рафтингу

Бањалучки градоначелник Слободан Гаврановић отворио је Европско првенство у рафтингу "Бањалука - Врбас 2015" на којем ће до 24. маја учествовати 53 екипе из 17 земаља.
Бањалука: отварање Европског првенства у рафтингу - Фото: СРНА
Бањалука: отварање Европског првенства у рафтингуФото: СРНА

Гаврановић је рекао да је рафтинг стаза на Врбасу једна од најљепших у Европи и да ће такмичари имати прилику да уживају током надметања.

"Несебичним залагањем људи из нашег рафтинг центра и локалне власти успјели смо да оспособимо стазу која је била уништена у прошлогодишњим поплавама и обновимо овај центар и његове ресурсе", рекао је Гаврановић.

Он је додао да Бањалука није неискусна у организовању великих такмичења и да је увијек била добар домаћин.

"Бањалука је позната као град у који се радо долази и зато смо добитници престижних међународних туристичких признања, због чега желим да се све екипе осјећају као у свом граду", рекао је Гаврановић.

Министарка породице, омладине и спорта РС Јасмина Давидовић рекла је ово првенство од изузетног значаја за промоцију Републике Српске на међународној спортској сцени. Она је додала да присуство такмичара и гостију из бројних европских земаља, као и значај овог европског првенства дају додатну обавезу за организаторе да се покажу као добри домаћини и на најбољи начин промовишу спортске и туристичке потенцијале Српске. Честитала је организатору Рафтинг клубу Кањон на доброј организацији првенства, а тамичарима пожељела много спортске среће.

Директор првенства Александар Пастир рекао је да се организацијом овог такмичења показује да Свјетско првенство 2009. године није случајно одржано на Врбасу.

"Само годину дана након великих поплава, уз велики труд и помоћ институција и добрих људи успјели смо да све реновирамо и дочекамо такмичаре како доликује", рекао је Пастир, и захвалио рафтерима што, како је рекао, сваке године показују да је Врбас једна од најбољих ријека на свијету за овај спорт.

На Европском првенству у рафингу учествоваће 53 тима из 17 европских земаља, од чега ће се 40 тимова такмичити у мушкој, а 13 у женској конкуренцији.

У сениорској конкуренцији такмичиће се 21 мушка и десет женских посада. У категорији до 19 година умијеће и снагу на буковима Врбаса одмјериће седам мушких и два женска тима, док ће се у категорији до 23 године такмичити седам мушких посада.

Осим земље домаћина, на првенству ће се такмичити тимови из Бугарске, Хрватске, Чешке, Данске, Финске, Грузије, Њемачке, Велике Британије, Мађарске, Италије, Румуније, Русије, Србије, Словачке, Словеније и Турске.