latinica  ћирилица
20/05/2015 |  22:04 | Аутор: Б92

АБА 80 одсто у рукама клубова

На састанку представника клубова АБА лиге са руководством тог такмичења једногласно је усвојен нацрт Друштвеног уговора.

По новом уговору, 80 одсто власничких и управљачких права налази се у власништву клубова, а остатак предузећу АБА Сидро д.о.о.

Међутим, тај договор је у супротности оном који је постигнут на састанку у Београду средином априла, када је речено да ће комплетна власничка и управљачка структура бити у рукама клубова.

Свјетска кошаркашка федерација (ФИБА) тражила је управо такве промјене да би повукла непризнавање АБА лиге, а као што је Б92 прошле недјеље најавио, руководство АБА лиге није поштовало договор. То се види у томе да 20 одсто власништва регионалног такмичења остаје у рукама предузећа Сидро д.о.о. које су до сада водили Роман Лисац, Радован Лорбек, Јосип Билић, Данко Радић, Божа Милићевић и Змагослав Сагадин.

Састанку који је одржан у Љубљани присуствовали су представници девет клубова – Игокее, МЗТ Скопља, Крке, Задра, Олимпије, Цибоне, Цедевите, Будућности и Партизана, руководство АБА лиге/АБА Сидра д.о.о, представници реномиране компаније "Deloitte", као и представници адвокатске канцеларије "Здолшек" која ће у најкраћем могућем року саставити и припремити све неопходне документе за потписивање новог Друштвеног уговора. Одсутни су били представници три од четири српска клуба у АБА лиги – Црвене звезде, Мега Лекса и Металца.

"Нови Друштвени уговор подразумијева промјену власничке и управљачке структуре предузећа АБА Сидро д.о.о. На иницијативу клубова према нацрту новог Друштвеног уговора већински део (80 одсто) власничких и управљачких права налази се у власништву клубова.

Због такмичарских обавеза своје одсуство оправдали су Црвена звезда Телеком, Металац Фармаком и Мега Лекс биће писменим путем бити обавијештени о детаљима једногласно усвојеног нацрта новог Друштвеног уговору предузећа АБА Сидро д.о.о.

Договор је потписан од стране свих присутних клубова и АБА Лиге, стоји у саопштењу АБА лиге.

ФИБА је, иначе, у међувремену послала нови приједлог за формирање Јадранске лиге у којем се клубовима нуди већи број деоница, гласова и профита у новој компанији.