latinica  ћирилица
20/05/2015 |  21:18 | Аутор: РТРС

"Хотел Косово" на Театар фесту (ВИДЕО)

Другог дана, у такмичарској конкуренцији Театар феста "Петар Кочић" у Народном позоришту РС, представило се Народно позориште из Приштине представом "Хотел Косово", редитеља Нанада Тодоровића.
Театар фест - Фото: РТРС
Театар фестФото: РТРС

Представа "Хотел Косово" говори о трагичном путу Добривоја, повратника на Косово и Метохију, који је у избјегличком кампу у Краљеву одустао од намјере да себи одузме живбот и са радошћу одлучио да се послије петнаест година прогнанства врати својој кући.

У форми мјузикла, ова представа на духовит начин прича трагичну причу о обичном човјеку, а акценат је на нетрпељивости између Срба и Албанаца и односу православне и муслиманске вјерске заједнице према истим проблемима. Није занемарен ни однос међународне заједнице, тачније улога америчког амбасадора у косовским питањима, који је приказан као арогантни и нарцисоидни љубитељ забаве.

Радња је смјештена у послијератни животни амбијент Косова и говори о бројним драматичним проблемима са којима се сусреће повратник Добривоје, који, по свему судећи, може бити било ко од десетине хиљада прогнаних и расељених Срба, рекао је оперативни директор Народног позоришта из Приштине, Предраг Радоњић.