latinica  ћирилица
20/05/2015 |  21:17 | Аутор: СРНА

Обама: Климатске промјене угрожавају глобалну безбједност

Предсједник САД Барак Обама изјавио је да климатске промјене представљају "озбиљну пријетњу по глобалну безбједност" и оштро критиковао оне који негирају да се ове промјене дешавају.

У до сада најоштријем наступу у вези са овом темом, Обама је рекао у обраћању студентима Академије Обалске страже у Конектикату да ће климатске промјене "утицати на сваку државу на планети".

Он је раније изјавио да су климатске промјене централно питање преосталог дијела његовог предсједничког мандата.

Суочен са снажним противљењем у вези са овим питањем из редова републиканаца и индустријалаца, амерички предсједник искористио је свој говор да напомене да климатске промјене угрожавају националну безбједност САД.

"Негирање или одбијање да се ухватимо у коштац са овим угрожава нашу националну безбједност. То поткопава спремност наших снага", нагласио је Обама, а преноси Би-Би-Си.

Он је потом указао на конкретне војне објекте који ће бити угрожени промјеном временских услова у околини Норфолка усљед поплава и на Аљасци због топљења до сада стално замрзнутог тла.

Обама је рекао да би у западном дијелу САД суше и дуготрајни шумски пожари могли да угрозе области које америчка војска користи за обучавање.