latinica  ћирилица
20/05/2015 |  20:42 | Аутор: Index.hr

Книн: Црква, ХДЗ, ветерани и "католички благослов" матураната

Двије професорице и директор Средње школе Ловре Монтија у Книну нашли су се задњих дана на мети локалног ХДЗ-а, цркве и удружења ветерана, јер су сматрали да католичком свештенику који ће благословити ученике није мјесто у службеном програму матурске вечери.

На састанку матурског одбора у сриједу 12. маја, три дана уочи матурске вечери, изгласано је да ће се у службени програм уврстити католички благослов. С обзиром да је Книн мултиетнички град у гдје готово четвртину становништва чине Срби, професорице Олгица Врдољак и Нада Јаковчевић покушале су да објасне да би католички благослов на матурској вечери представљао дискриминацију мањинских група.

Позвале су се на Устав РХ, који врло јасно прописује да су све вјерске заједнице једнаке пред законом и одвојене од државе. А обје средње школе које су 15. маја славиле матурско вече су, наравно, државне па за религију на школским манифестацијама не би требало бити мјеста.

Поменуте учитељице директорима обје школе уручиле допис су под насловом "Захтјев за заштиту ученика од дискриминације", у чему их је подржао Мирко Антуновић, директор Средње школе Ловре Монтија и предсједник СДП-ове градске организације у Книну.

У непотписаном тексту на црквеном порталу професорицама је поручено:
"Надахнути истинском комунистичком матрицом, координирано изводе диверзантске нападе", тврди се у тексту овог црквеног портала, у којем се професорице и директор који су се побунили против католичког благослова на матурској вечери прозива отворено, именом и презименом, те им се на душу ставља "недостатак културе" и "диктатура атеизма", а оптужује их и да им "није стало до васпитања властитих ученика".