latinica  ћирилица
20/05/2015 |  19:04 | Аутор: СРНА

Хаг- Заштићене везе ГШ ВРС нису прислушкиване

Бивши везиста Главног штаба Војске Републике Српске Вело Пајић изјавио је на суђењу генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу да такозвана Армија БиХ није могла да прислушкује заштићене везе Главног штаба Војске Републике Српске.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Пајић је рекао да је генерал Младић углавном користио заштићене везе у комуникацији са командантима својих корпуса, Главним штабом и Генералштабом Војске Југославије.

Он је објаснио да би непријатељска војска могла да прислушкује радиорелејне везе само ако би "ушла у сноп сигнала" Војске Републике Српске.

То је, како је истакао Пајић, немогуће, с обзиром на то да су сви релеји били на територији коју је контролисала Војска Републике Српске или на територији СР Југославије.

Током унакрсног испитивања тужилац Маргарет Хасан предочила је Пајићу да је у јулу 1995. године неко, ипак, преко релејне линије са Пала пресрео разговоре које је генерал Младић из Београда водио са дежурним официром Главног штаба Војске Републике Српске на Хан Пијеску, с тим што се није могло чути шта Младић говори.

"То је немогуће. Пале немају никакве везе са разговорима који се обављају између Београда и Главног штаба Војске Републике Српске у Црној Ријеци код Хан Пијеска, јер то иде преко релеја на Церу и Авали у Србији", рекао је Пајић.

На питање заступнице оптужбе да ли је незаштићена радиорелејна веза која је из Хан Пијеска преко Цера и Авале водила до Београда могла бити прислушкивана, Пајић је рекао да је та линија била "резервна" и да је Главни штаб Војске Републике Српске скоро никада није користио.

Одбрана генерала Младића оспорила је данас аутентничност пресретнутих разговора које је тужилаштво увело као доказ.

Расправно вијеће удаљило је данас из суднице генерала Младића зато што је гласно говорио, послије више опомена минулих дана.

Младићу ће сутра, када ће исказ дати сљедећи свједок одбране, бити дозвољено да се врати у судницу.