latinica  ћирилица
20/05/2015 |  18:15 | Аутор: СРНА

Путин: Чудна најава банкрота из Кијева

Русија је затражила данас да јој Украјина на вријеме плати сва дуговања, а предсједник Владимир Путин рекао је да је "чудан" нови украјински закон којим Влада добија право да не врати дугове страним кредиторима.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Москва је запријетила да ће ово питање доставити међународним судовима, ако то буде неопходно.

Украјински парламент усвојио је нови закон у вријеме када Влада покушава да реструктурише спољни дуг од 23 милијарде долара.

Русија је власник три милијарде долара овог дуга кроз украјинске хартије од вриједности, које би требало да буду исплаћене до краја године.

"Имајући све у виду, чудно је да практично најавите банкрот и то показује низак ниво професионалне одговорности", рекао је Путин на састанку са министрима из Владе Русије.

Руски министар финансија Антон Силуанов рекао је да ће се Москва обратити међународним судовима ако Украјина не буде поштовала услове о враћању страног дуга.

Сљедећа исплата Кијева Русији за украјинске еврообвезнице, у вриједности од 75 милиона долара, треба да услиједи 20. јуна, рекао је Силуанов.

Премијер Дмитриј Медведев напоменуо је да су руске банке веома изложене Украјини преко зајмова вриједних од око 25 милијарди долара.

У случају банкротирања Украјине, Русија ће употријебити "сва расположива средства да би се одбранила, укључујући ангажовање на судовима", додао је Медведев.