latinica  ћирилица
20/05/2015 |  17:30 | Аутор: Ројтерс

САД: Објављена документа са мјеста убиства Осаме бин Ладена

Амерички обавјештајни званичници објавили су данас документа, пронађена током рације на локацији у Пакистану гдје су амерички специјалци убили вођу Ал Каиде Осаму бин Ладена.

У саопштењу канцеларије директора Обавјештајне службе се наводи да је објављивање докумената услиједило након "ригорозне" провјере америчких владиних агенција и "у складу је са предсједниковим позивом за повећаном траспарентношћу у складу са прерогативима националне безбједности".

Материјал који је објављен садржи низ докумената са којих је скинута ознака тајности, листу књига на енглеском језику које су пронађене на мјесту гдје се бин Ладен скривао, као и материјал других екстремистичких група, пренио је Ројтерс.

"У интересу је америчке јавности, за грађане, академике, новинаре и историчаре, да имају прилику да прочитају и разумију бин Ладенова документа", рекао је предсједавајући обавјештајног комитета Представничког дома Девин Нуњес у саопштењу.

Нуњес је рекао да објављивање 86 нових извјештаја, чиме је укупан број докумената са којих је скинута ознака тајности повећан на 120, представља "корак у правом смјеру".

Америчке снаге су убиле бин Ладена, вођу терористичке организације одговорне за нападе на Нјујорк и Вашингтон 11. септембра 2001, у акцији чија је мета био комплекс у пакистанском граду Аботабаду, подсјетила је британска агенција.