latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:56 | Аутор: РТРС

Годишњица формирања Прве сарајевске моторизоване бригаде (ВИДЕО)

Служењем парастоса у спомен капели и полагањем цвијећа на споменик „Слава Српском борцу“ у Источном Новом Сарајеву , почело је обиљежавање 23. годишњице од оснивања Прве сарајевске моторизоване бригаде ВРС. Кроз ову бригаду прошло је више од 15 хиљада бораца.
Обиљежавање годишњице формирања Прве сарајевске моторизоване бригаде - Фото: СРНА
Обиљежавање годишњице формирања Прве сарајевске моторизоване бригадеФото: СРНА

Ђорђу Крешталици (57) након тешког рањавања, ампутиране су обје ноге. Иако отежано, сваке године долази да ода почаст погинулим саборцима.

Он је рекао да је тешко рањен у експлозији гранате на Златишту 19. октобра 1993. године. Нагласио је да овдје долазе да се поклоне сјенама својих погинулих саборца.

Бранећи српски народ на сарајевском простору, више од 600 бораца Прве механизоване бригаде уградило је свој живот у темеље Републике Српске, а око 1.200 их је рањено.

Благоје Ковачевић, бивши командант батаљона Грбавица у Првој сарајевској механизованој бригади ВРС, истакао је да је ово прилика да се подсјете на сва страдања која су прошли да би створили Републику Српску и да укажу на потребу да се све снаге уједине да би се она очувала.

Борачка популација на подручју ове општине стамбено је збринута. Руководство локалне заједнице ради на откупу 60 станова породица погинулих бораца, али највећи проблем је незапосленост.

Драгиша Тушевљак, предсједавајући Предсједништва Борачке организације Источно Ново Сарајево, оцјењује да би Влада морало да изнађе нова рјешења како би се запошљавали демобилисани борци и њихова дјеца.

"Кроз процес подстицаја ми настојимо да ови људи имају предност, па чак и када не испуњавају услове ми се трудимо да им помогнемо да прикупе документацију да предају и да постану корисници", каже Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево

У Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас ће бити отворена изложба ратних фотографија. Према најавама, до краја године биће реконструисано централно војничко спомен обиљежје у Миљевићима.