latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:49 | Аутор: РТРС

Зворник - Сјећање на погинуле борце Сарајевске регије (ВИДЕО)

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца на Централни споменик, у Зворнику је данас одата почаст погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату, припадницима полиције и цивилним жртвама рата са подручја Илијаша, Илиџе, Хаџића, Рајловца, Кошева и Вогошће.
Зворник- Сјећање на погинуле борце Сарајевске регије - Фото: СРНА
Зворник- Сјећање на погинуле борце Сарајевске регијеФото: СРНА

Предсједник општинског Удружења ратних војних инвалида Драгислав Мијановић рекао је да у Одбрамбено-отаџбинском рату Илијашка бригада, у чијим је редовима било 6.350 бораца, имала 550 погинулих бораца и 1.300 рањених, од којих су 800 трајни ратни инвалиди.

Он је нагласио да су на данашњи дан прије 23 године формиране Илијашка, Вогошћанска, Игманска, Кошевска и Рајловачка бригада у саставу Војске Републике Српске ради одбране српског народа у зони својих одговорности.

Мијановић је рекао да је Илијашка бригада која је држала сјевероисточни дио сарајевске регије у дужини од 140 километара, одликована орденом Немањића за допринос у стварању Републике Српске и одбрани српског народа.

"Нажалост, за злочине над српским народом које су починиле муслиманске снаге у Добровољачкој, преко логора смрти Силос, Високо и Чемерно, још нико није одговарао", подсјетио је Мијановић.

Нагласио је да су данас прислужене свијеће и за припадника МУП Републике Српске Драгана Ђурића, који је погинуо 27. априла у терористичком нападу на Полицијску станицу Зворник.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић у телеграму учесницима скупа навео је да је његовање и одржавање сјећања на саборце који су положили животе за одбрану отаџбине веома важно, не само за припаднике Војске Републике Српске, него и за генерације које долазе.

Предсједник БОРС Миломир Савчић, због немогућности присуствовања, упутио је телеграм у којем се наглашава да херојске заслуге Илијашке и осталих сарајевских бригада за стварање Републике Српске и одбране српског народа никада не треба заборавити, те да генерације које долазе треба да наставе да чувају и бране свијетлу традицију својих очева и највриједнију тековину наше борбе - Републику Српску.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положили представници свих ових бригада, општине Зворник, општинског Удружења ратних војних инвалида и Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Зворник.