latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: Нагли развој односа Турске и БиХ (ВИДЕО)

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је током посјете БиХ да је његова земља изузетно заинтересована за стање у БиХ и најавио подршку њеном учлањењу у НАТО и Европску унију, јачање привредне сарадње, али и наставак заједничких активности у борби против тероризма.

"Турска је до сада 141 особу из БиХ вратила натраг са своје територије због сумње у њихову повезаност с тероризмом", казао је Ердоган на конференцији за новинаре одржаној послије састанка с члановима Предсједништва БиХ.

Он је додао и да је у Турску доспјело чак 14 хиљада особа из различитих држава за које се сумња да су повезане с тероризмом. Ријеч је о особама за које су прикупљене обавјештајне информације да су преко територија Турске покушале допријети до ратишта у Сирији и Ираку како би се тамо придружиле терористичким групама.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић исказао је захвалност Турској на сарадњи на плану борбе против тероризма.

"Међу нама нема несугласица. На сличан начин гледамо на међународне прилике, а заједнички нам је интерес и борба против тероризма", казао је Иванић додајући да су и о том проблему у Сарајеву представници државног врха двије земље размијенили информације.

"Изузетно је значајна улога Турске у борби против тероризма. Она на својим границама тренутно има најнестабилнији простор на свијету, али се с тим добро носи", оцијенио је Иванић.

Представници дијве државе инсистирали су и на економском значају Ердоганове посјете Сарајеву.
"Ова је посјета за нас веома важна и очекујемо да допринесе значајном развоју односа двије земље", казао је Ердоган, кога је у Сарајеву пратила већа група министара и привредника његове земље.

Подсјетио је да је обим трговинске размјене двије земље сада на годишњем нивоу од око 500 милиона долара те да је намјера да буде знатно повећана. У плану су војна, политичка, културна и туристичка сарадња, укључујући проширење капацитета сарајевског аеродрома, најавио је Ердоган.

"Турска ће наставити да подржава учлањење БиХ у НАТО, као и у Европску унију, а на економском плану радићемо на јачању инвестиција", казао је он и додао, да БиХ привлачи највише турских инвестиција у регији имајући у виду број становника.

Иванић је подсјетио да је Ердоган добар познавалац стања у БиХ и додао да је челник пријатељске земље која је у протеклим годинама несебично помагала.

Током Ердогановог боравка у Сарајеву потписано је неколико међудржавних уговора и меморандума о сарадњи, а турски предсједник присуствовао је и потписивању уговора о комерцијалним кредитима вриједним 50 милиона евра које је турска Зираат банка одобрила фирмама у БиХ за подстицање предузетништва.

Звиздић представио Ердогану приоритете Савјета нинистара

Приоритети Савјета министара БиХ су европски пут, економске реформе, владавина права и ефикасна борба против корупције, криминала и тероризма, истакао је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић током сусрета са турским предсједником.

Звиздић је истакао да су у протеклом периоду отворени позитивни процеси на путу БиХ ка ЕУ. Он је изразио задовољство због скорог ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, који ће отворити ново поглавље за БиХ и унаприједити пословно окружење за стране инвеститоре, напомињући да Савјет министара ради активно на томе.

Ердоган је нагласио да је у његовој делегацији велики број министара и истакнутих привредника који су спремни да сарађују, остварују контакте и инвестирају у БиХ.

Састанку с Ердоганом присуствовали су министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.