latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:37 | Аутор: СРНА

Ускоро први Мајкрософтов центар у Српској

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да ће отварање Мајкрософт иновационог центра /МИЦ/ бити подстицајно за успостављање нових предузећа, али и уопште унапређење свега што је потребно урадити када је ријеч о информационим технологијама.
Бањалука: "Мајкрсофт" - Влада РС - потписивање меморандума - Фото: СРНА
Бањалука: "Мајкрсофт" - Влада РС - потписивање меморандумаФото: СРНА

Цвијановићева је истакла да МИЦ доживљава као нови начин брендирања Бањалуке и Републике Српске у овако важној области.

- Потребно је да се укрупне одређени субјекти на територији Српске који су већ исказали интерес за функционисање тако да буду везани за овакав центар, који ће им помоћи у развоју пословних планова - рекла је премијерка у Бањалуци, након потписивања Меморандума о разумијевању и успостављању МИЦ између Владе и Мајкрософта.

Она је закључила да Меморандум представља нови, виши ниво дугогодишње сарадње између Владе и Мајкрософта, те да ће та сарадња бити и боља с обзиром на планове које имају у будућности.

У име Владе, Меморандум је потписао министар науке и технологије РС Јасмин Комић, који је рекао да је сврха отварања МИЦ-а, прије свега, у подршци развоју и повећаној употреби информационо-комуникационих технологија, успостављању сарадње са академском заједницом, пословним сектором, те подстицање раста и настанка иновационих предузећа заснованих на информационо-комуникационим технологијама.

- Влада је иницирала овај пројекат да би помогла младима у Српској да што прије стекну вјештине и компетенције у области информационо-комуникационих технологија које су потребне за укључивање на тржиште рада - рекао је Комић.

Он је навео да у свијету има 110 оваквих центара у 38 земаља чији је циљ креирање нових послова, радних мјеста, компанија и иновативних рјешења.

Директор Мајкрософта за БиХ Омар Кривошија рекао је да ће МИЦ, који ће бити смјештен у Иновационом центру Бањалука, бити први овакав центар у БиХ.

- Влада је препознала, у сарадњи са Мајкрософтом, да МИЦ може донијети додатне могућности за младе и за "страт ап" компаније. Покушаћемо да наше искуство пресликамо и помогнемо младима да буду успјешни кроз ове компаније - рекао је Кривошија. Он је додао да је ово и добар начин за спречавање одласка младих из БиХ, јер су у информационим технологијама могућности неограничене, те да Хрватска већ 10 година има овакав центар.

Меморандум је на снази годину дана, а провођење потенцијалне сарадње биће предмет посебног уговора.