latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:19 | Аутор: РТРС

Брчко- Обиљежене 23 године Прве посавске бригаде (ВИДЕО)

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа, молитвеним минутом ћутања и полагањем вијенаца код Споменика српским браниоцима Брчког, данас је Удружење ветерана БОРС у Брчком обиљежило 23 године од формирања Прве посавске бригаде Војске Републике Српске.
Брчко - парастос - Фото: РТРС
Брчко - парастосФото: РТРС

Предсједник Борачке организација Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је неријешен статус демобилисаних бораца понајвећи проблем са којом се још суочава Борачка организација у Српској, као и у дистрикту Брчко.

"Нисмо задовољни статусом демобилисаних бораца. Предсједништво БОРС-а недавно је иницирало питање рјешавања тешког статуса незапослених демобилисаних бораца тако што ће им бити исплаћиван редован мјесечни борачки додатак", навео је Савчић.

Подсјећајући на херојски пут Прве посавске бригаде која је, као једна од три најбоље бригаде у Војсци Републике Српске, одликована Орденом Немањића, предсједник Удружења ветерана БОРС у Брчком Живан Илић рекао је да се у њеним редовима борило 7.000 бораца, те да је крај рата ова јединица дочекала без 437 својих припадника.

На свечаности испред Споменика браниоцима Брчког прочитано је поздравно писмо учесницима скупа првог ратног команданта Прве посавске бригаде Павла Милинковића.

"Хвала вам што данас носите осмијех на лицима и када срце пуца", поручио је у писму Милинковић саборцима.

Скупу у Брчком присуствовало је више стотина грађана и демобилисаних бораца Војске Републике Српске, а након свечаности код Споменика, у хотелу "Јелена" организован је ручак за званице и пригодан програм.