latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:15 | Аутор: Radio Slobodna Evropa

Бутрос Гали изненадио Црногорце

Након противљења дијела грађана Херцег Новог и појединих локалних и парламентарних странака Владиној намјери да у дугорочни закуп, острво Ластавица са тврђавом Мамула да компанији Ораском, египатског бизнисмена Самиха Савириса, у уторак је цјелокупна јавност у Црној Гори била изненађена писмом бившег генералног секретара Бутроса Галија, који од предсједника Скупштине Ранка Кривокапића тражи одлагање овог аранжмана.

Бивши генерални секретар Уједињених Нација Бутрос Бутрос-Гали сматра да би, умјесто туристичке валоризације острва Ластавица које са тврђавом Мамула заузима атрактиван положај на самом улазу у Боку Которску код Херцег Новог, то мјесто требало користити као сједиште неке јавне институције или фондације посвећене циљевима мира, развоја и међународне сарадње.

„Имајући у виду историјски и симболичан значај тврђаве Мамула, њене задивљујуће карактеристике и природни положај, а изнад свега њену релевантност и вриједност њеног потенцијалног коришћења за Црну Гору као и за ширу међународну заједницу, желимо да предложимо да, прије него што Скупштина узме у разматрање и донесе одлуку о Уговору, овај предмет и алтернативне могућности за адаптацију и коришћење тврђаве Мамула, укљућујући приједлоге заинтересованих страна, буду додатно размотрене и продискутоване у Скупштини, као и шире у јавним форумима", каже у писму предсједнику Скупштине Ранку Кривокапићу Гали који сматра да би Ластавица са Мамулом требало да се користи за међународне састанке и преговоре, институција за семинаре и мање конференције и као усамљено мјесто на ком би јавне личности, научници и мислиоци могли на миру да размишљају.

Писмо је, поред Бутроса Бутрос-Галија, потписало још неколико бивших функционера УН.


Члан скупштинског Одбора за економију и функционер владајуће Демократске партије социјалиста Зоран Јелић каже да не види колизију између Владиног аранжмана са Ораскомом и Галијевог апела.

„Бутрос Бутрос-Гали има исти став као Влада Црне Горе“, каже Јелић. „Ако се то писмо пажљиво прочита и дубље анализира, види се да  Гали нема ништа против да се изгради објекат на том локалитету који би пружао квалитетне услуге, како он то каже, мислиоцима и неким људима који би водили важне разговоре. Он индиректно даје сагласност да се тамо направи објекат који би пружао квалитетне услуге. Ту, заиста, треба саградити репрезентативни објекат са пет или више звјездица који би пружио неопходне услове државницима који би ту долазили. Дакле, то кореспондира са ставовима нацрта уговора о давању острва Ластавица у закуп.“

Члан скупштинског Одбора и функционер опозиционог Демократског фронта Небојша Медојевић Владин аранжман са египатским Ораском сматра нетраспаретним и нерегуларним јер, између осталог, за закупца предвиђа својеврсну екстериторијалност. Као додатни аргумент против туристичке валоризације Ластавица помиње и чињеницу да је утвђење Мамула за вријеме Другог свјетског рата била затвор у ком су многи људи изгубили живот.

„Овај захтјев и молба Бутрос Бутрос-Галија је симболичког карактера, али није неважна. Ради се о интересовању за културно-историјски раритет и намјеру једне Владе да профит стави изнад јавног интереса и да приватни интерес врха власти стави изнад интереса грађана“, сматра Медојевић.

Чињеница да се бивши генерални секретар Бутрос Гали за црногорску јавност појавио практично ниоткуд, наметнула је питање - да ли не постоји никаква дилема да је овђе изражена аутентична жеља да се острво Ластавица валоризује на најбољи начин, или ипак постоји могућност да се у овом апелу више ради о лобирању са, за сада непознатим, мотивима?

„Ја за сада немам ту информацију, а до сада се нисам посебно интересовао. И мене је овај став Бутрос Бутрос-Галија изненадио, али то што је он изнио као аргументацију заиста стоји. Али, увијек постоји могућност у таквим државама какав је Египат био, а и сада је, недемократским, тоталитарним, са снажним утицајима локалних тајкуна, а након „афричког прољећа“ и утицајима страних обавјештајних служби... Увијек постоји могућност и ризик да се ради о неком лобирању“, каже Небојша Медојевић.

Функционер ДПС-а Зоран Јелић је одговорио на питање: „Да ли сматрате случајношћу што је Бутрос Бутрос-Гали Египћанин исто као и власник компаније Ораском, Самих Савирис  који жели да закупи острво Ластавица?“

„Мислим да то није случајност. Постоје лобирања одређених кругова који су нашли човјека који би могао, својим угледом, да овај пројекат који је Влада зацртала оспори. Ово је интересантно писмо које људима који пажљивије читају између редова довољно говори. Ми се нећемо много обазирати на те ствари али, свакако, имаћемо у виду и те препоруке – да се тамо направи један квалитетан објекат, што ће Влада и урадити“, каже Јелић.