latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:13 | Аутор: Агенције

Мијатовић: Окренимо се сљедећим квалификацијама

Прослављени репрезентативац Југославије и бивши фудбалер Партизана и мадридског Реала Предраг Мијатовић рекао је да селекција Србије има веома мале шансе да се пласира на Европско првенство и додао да би екипа требало да се што боље спреми за наредни квалификациони циклус.
Предраг Мијатовић (ФОТО: turnirprijateljstva.com) -
Предраг Мијатовић (ФОТО: turnirprijateljstva.com)

"Против Португала смо у једном тренутку имали изузетно повољан резултат, али се на крају десило шта се десило. Сматрам да овај период треба искористити да се направи добар амбијент, добра селекција и да се фокусирамо на сљедеће квалификације. Колики год оптимисти били не можемо очекивати да се деси нешто, па да ми будемо ти који ћемо отићи на Европско првенство. Дај Боже да нисам у праву", рекао је Мијатовић у Бијељини, гдје је промотер Турнира пријатељства.

Мијатовић, који је одиграо 73 утакмице за национални тим, изјавио је да је био велики опстимиста уочи квалификација за шампионат у Француској.

"Сви смо прије почетка квалификација мислили да ћемо сигурно бити на ЕП с обзиром да се промијенила регулатива УЕФА. То је оно што није никако добро, али то је својствено нама. Данашњи фудбал је другачија прича него у моје вријеме, нема лаганих екипа, незналица и сви знају да играју. Без обзира на квалитет, ако од старта не будете спремни може свашта да вам се догоди, а ми некако стално кренемо касно".

Према његовим ријечима репрезентација Србије има квалитетан састав, али и да би играчи морали да имају професионалнији приступ према обавезама.

"Ниједну селекцију на неко велико такмичење није одвео један, два или три играча. Нећу да кажем да на утакмицама није било доброг амбијента и помагања на терену, у неким је било и лоше среће. Квалитет постоји и увијек је био наша можда и најјача страна, али треба направити професилонални приступ игри, без егоизма, схватити мини припреме на професионалан начин и мислити на све те људе који дођу да подрже свој тим. Људи који долазе на стадион морају да бодре тим на прави начин, а не да праве нереде и да због њих репрезентацији одузимају бодове, да се играчи плаше да дођу за своју репрезентацију јер не знају како ће људи да реагују".

Мијатовић је додао да прати домаћи фудбал, као и да га радује то што је Партизан вратио титулу првака у Хумску.

"То је изванредна ствар за клуб послије свих промјена које су се издешавале. Мислим да 'црно-бијели' имају шансе да се пласирају у Лигу шампиона, све зависи од амбиција Партизана. Тек је крај првенства, требало би прво титулу прославити, па потом одредити циљеве. Партизан има млад и солидан тим, али зависи од тога колико ће се добро припремити и како ће направити такмичарску форму".

Некадашњи нападач и спортски директор мадридског Реала је недавно био домаћин у Мадриду министру омладине и спорта у влади Србије Вањи Удовичићу, који је посјетио "краљевски клуб" како би разговарао о систему спорта у Шпанији, начину функционисања истог, структури клуба и спортској инфраструктури.

"Из разговора са министром спорта стекао сам утисак да је држава одлучила да направи нешто што би могло да буде почетак решјавања проблема клубова. Закон о спорту је већ одавно прошао и сада се ради на прављењу најбољег могућег модела приватизације клубова и спортских друштава. Надам да је могуће да се све то заокружи и да се крене у ту авантуру, амбициозно и са жељом да српски фудбал реши финансијску ситуацију".

Један од модела приватизације је шпански, али Мијатовић истиче да није лако копирати велики клуб као што је Реал.

"Био сам присутан на састанцима које је министар Удовичић водио са људима из Реала и у принципу се у већини тих ствари слажем, али Реал Мадрид је толико велики клуб да је у овом тренутку грубо рећи да треба прекопитати тај модел. Мислим да је Вања апсолутно схватио да то треба да уради и то ће он успешно завршити", закључио је Мијатовић.