latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:01 | Аутор: СРНА

Ухапшени у акцији "Дамаск" били у контакту с Боснићем

Вјештачењем мобилних телефона ухапшених лица у акцији "Дамаск" утврђено је да су неки од њих имали телефонске контакте с Хусеином Боснићем, оптуженим за јавно подстицање на терористичке активности, изјавио је данас вјештак за информатичку технологију, инспектор СИПА Ирхад Кос
Билал Боснић на суду - Фото: РТРС
Билал Боснић на судуФото: РТРС

Кос је у Суду БиХ навео да су пронашли Боснићев меморисан број у телефонима ухапшених Ибре Делића, Сенада Хукића, Адема Карамује и Елвира Муратовића. Он је навео да је по наредби Тужилаштва БиХ радио и експертизу девет видео-материјала Боснићевих худби, које су без забрана током 2013. и 2014. године биле постављене на Јутјубу.

Кос је рекао да није улазио у садржај тих снимака, већ је његов задатак био да скине тај материјал с интернета, похрани га и направи његов принт-скрин. Објаснио је начин на који је "скидао замрзнуте слике са екрана", те додао да не може са сигурношћу тврдити ко је објавио снимке.

По окончању Косовог вјештачења, тужилац Дубравко Чампара уложио је материјалне доказе, међу којима су и фотографије и видео-записи на којима се налази оптужени Боснић.

Адвокат Адил Лозо успротивио се извођењу тих доказа, јер сматра да су незаконити.

Тужилаштво Боснића терети да је 2013. и 2014. године као припадник селефијске заједнице, организоване ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно, с позиције вјерског ауторитета, јавно подстрекивао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Оптужен је за подстицање на терористичке активности у вези с кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Наставак суђења заказан је у сриједу, 27. маја када ће бити пуштени дијелови снимака хутби и предавања оптуженог Боснића.