latinica  ћирилица
20/05/2015 |  15:42 | Аутор: СРНА

Приједор: "Зелено свјетло" за братимљење са Иркутском

Одборници Скупштине града Приједора дали су данас сагласност за успостављање побратимских односа Приједора са руским градом Иркутском.
Зграда општине Приједор - Фото: СРНА
Зграда општине ПриједорФото: СРНА

"Сагласност се односи на развијање сарадње у области образовања, културе, спорта, политике младих, туризма и опште уређености територија градова и на допринос стварању услова за развој трговинско-економских односа између привредних субјеката", наводи се у образложењу.

Парламент града Иркутска послао је у новембру 2014. године Приједору приједлог за побратимство с циљем јачања односа два града и повећања блискости, те обостраног просперитета.

О иницијативи су непосредно разговарали представници градова и закључили да је потребно успоставити побратимство, с обзиром на отвореност градова.

"Приједор је препознат као један од најперспективнијих градова у БиХ у који радо долазе представници разних држава, градова, међународних организација, те појединци, односећи са собом у свијет позитивну поруку о овом граду. Многи сертификати, признања и повеље међународних организација и институција потврђују да је Приједор у многим областима достигао европске стандарде и да се стратешким радом припрема за процесе који слиједе", наводи се у образложењу.

Град Иркутск се налази у сјеверном дијелу Сибира у Русији. Има око 600.000 становника, а цијела иркутска област има око три милиона становника.

Осим са Иркутском, град Приједор има побратимство са градовима Бовец у Словенији, Демир Хисар у Македонији, Маниса у Турској, Кикинда и Панчево у Србији и Неаполис у Грчкој, а пријатељске односе са Новим Местом и Велењем у Словенији, Сунд комуном у Норвешкој и Трентом у Италији.