latinica  ћирилица
20/05/2015 |  15:39 | Аутор: РТРС

НСРС о више нацрта закона (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пореском поступку којим се проширују надлежности Пореске управе Српске
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Према овом акту, Пореска управа Српске надлежна је за вођење јединственог система регистрације, контроле и наплате доприноса, као и за инспекцијски надзор над обавезом регистрације субјеката. Законским рјешењима дефинисани су и случајеви када Пореска управа може ускратити додјелу јединственог идентификационог броја.

Посланици позиције и опозиције имали су замјерке на дио рјешења која се односе на овлаштења инспектора, наводећи да је проблем што инспектори имају овлаштења да затворе предузеће на 15 дана ако утврде неправилности у раду.

Министар финансија Зоран Тегелтија истакао је да је законским рјешењима онемогућен договор инспектора и власника фирми.

- Надам се да ћемо у јавној расправи побољшати ова законска рјешења. Инспектори неће имати овлаштења да насумице врше контролу привредних субјеката - истакао је Тегелтија у завршној ријечи.

Нагласио је да су све законске мјере усмјерене на послодавце који не пријављују раднике и који се баве нерегистрованим дјелатностима.

Размотрен Нацрт закона о инспекцијама

Народни посланици размотрили су измјене и допуне Закона о инспекцијама у Републици Српској, којим се редефинишу овлаштења инспектора Републичке управе за инспекцијске послове, као и инспектора у јединицама локалне самоуправе у погледу овлаштења. Нацртом је дефинисао да инспектор, ако у обављању инспекцијског надзора утврди да је повријеђен пропис, рјешењем изриче мјеру забране обављања дјелатности на период најмање 15 дана, а најдуже до отклањања неправилности. Законом је предвиђено да о жалби на рјешење инспектора о забрани обављања дјелатности одлучује Одбор за рјешавање жалби који формира Влада.

Посланик СНСД Драгољб Давидовић рекао је да подржава законска рјешења која иду у правцу сузбијања сиве економије у Републици Српској, али да се не слаже с одредбом која предвиђа затварање привредног субјекта.

Посланик СНСД Светозар Јовановић сматра да предложени нацрт закона до коначног приједлога треба претрпјети драстичне промјене.

- Републици Српској су потребни либерални, а не репресивни закони јер постоји много начина да се у Српској стане у крај сивој економији - истакао је Јовановић.

Посланик СНСД Милан Ковач сматра да предложени нацрт закона ствара класични сукоб надлежности, истичући да се овим нарушава правни систем.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало сматра да предлагач треба да повуче из скупштинске процедуре овај нацрт закона, који је неприхватљив за привреднике у Српској.

Посланик СДС Миладин Станић сматра да је овај нацрт закон неприхватљив за већину привредника у Српској.

Размотрене измјене Закона о систему јавних служби

Посланици НСРС размотрили су Нацрт закона о измјени и допунама Закона о систему јавних служби, којим је прописано да дјелатности за које се оснивају установе могу обављати само субјекти регистровани у складу с одредбама овог закона.
Овим нацртом закона прописује се да инспекцијски надзор над примјеном овог закона врши Републичка управа за инспекцијске послове и инспектори јединица локалне самоуправе.

Нацрт закона је дио сета закона којима се спроводи реформа привредног система у Републици Српској.

Разлози за његово доношење садржани су у потреби сузбијања и спречавања сиве економије у Српској, наводи се у образложењу нацрта.

Измјене Закона о комуналној полицији

Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о комуналној полицији, којима је проширен надзор ове полиције и на прописе којима се уређује регистрација субјеката за обављање дјелатности.

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић истакла је да се законским рјешењима уређује право и дужност комуналног полицајца да узима у поступак пријаве, захтјеве грађана и правних лица, те да о свом поступању обавјештава подносиоца пријаве.

- Овим актом дато је овлаштење комуналном полицајцу да рјешењем може забранити обављање дјелатности - рекла је Решићева, образлажући законска рјешења, и нагласила, да се законом уређује и другостепена надлежност Одбора за рјешавање жалби у поступцима забране обављања дјелатности.

Размотрене измјене Закона о занатско-предузетничкој дјелатности 

Парламент Српске размотрио је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, којим се предвиђа увођење јединствене електронске апликације код регистрације предузетника. Као новина омогућава се повезивање регистрационих органа с Агенцијом за посредничке, информатичке и финансијске услуге, Пореском управом Републике Српске, као и другим институцијама надлежним за поступак регистрације предузетника путем јединствене електронске апликације.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби усклађивања закона са Законом о измјенама и допунама Закона о инспекцијама у Републици Српској и смањења сиве економије, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

Продужен рок за закључивање уговора о откупу стана

Измјенама и допунама Закона о приватизацији државних станова прецизирано је да је рок за закључивање уговора о откупу стана продужен до 30. јуна 2018. године. Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић истакла је да се овим актом дефинише надлежност Републичке дирекције за обнову и изградњу.

- Дирекција ће проводити поступке откупа станова која су као инвеститор изградила или по другом основу стекла предузећа која су приватизована или су због стечаја, ликвидације или других разлога престала да постоје - рекла је Голићева.

Измјене Закона о професиналној рехабилитацији инвалида 

Народни посланици су размотрили је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању инвалида, којим се проширује обавеза плаћања доприноса на органе и друга правна лица.

Нацртом закона утврђује се обавеза за републичке органе управе, органе локалне самоуправе, органе правосуђа, јавне установе, фондове, те јавна предузећа која нису основана за запошљавање инвалида да плаћају посебне доприносе у висини 0,2 одсто када имају мање од 16 запослених, уколико немају запослене инвалиде.

Заштита елемената животне средине

Измјенама и допунама Закона о заштити животне средине уређује се заштита елемената животне средине ради њеног очувања, те смањења ризика за живот и здравље људи. Овим законским рјешењем, који разматрају посланици прописано је додатно учешће јавности у поступку процјене утицаја на животну средину.

- Предвиђено је и да студију утицаја на животну средину израђују овлаштена правна лица која испуњавају услове за обављање дјелатности из области заштите животне средине - наводи се у образложењу.

Стратегија- побољшање положаја дјеце

Циљ Нацрта стратегије унапређења социјалне заштите дјеце без родитељског старања од 2015. до 2020. године је побољшање положаја дјечака и дјевојчица који одрастају ван биолошких породица. Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић истакао је да се стратегија коју је размотрила НСРС, односи на дјецу до 18 година која су под ризиком у погледу физичког, менталног, интелектуалног и социјалног развоја.

"Стратегија се односи и на дисфункционалне породице којима је потребна додатна помоћ и подршка друштва да би јачале и биле спремније да брину о дјеци", рекао је Богданић. Нагласио је да је општи циљ стратегије развој и унапређење модела управљања и дјеловања у области социјалне заштите дјеце.

"Специфични циљеви стратегије усмјерени су на области превентивне заштите дјеце, затим старатељства, хранитељства и усвојења, те институционалног збрињавања дјеце и подршке у осамостаљењу младих", рекао је Богданић, и додао, да је од посебне важности усклађивање области домаћег законодавства и праксе са релевантним документима који одређују ову област на међународном нивоу.

Повећање обима и продуктивности пољопривредне производње

Народна скупштина размотрила је Приједлог стратешког плана развоја пољопривреде и руралних подручја Републике Српске од 2016-2020. године, чији су главни циљеви повећање обима и продуктивности пољопривредне производње, те обезбјеђење стабилности дохотка пољопривредних произвођача. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић рекао је у завршној ријечи да је овај акт изазов за све оне који хоће да промијене стање у области пољопривреде у Српској.

Мирјанић је рекао да ће, након усвајања стратешког плана у Парламенту, Влада сачинити динамички план његове реализације по роковима и носиоцима, те да је увјерен у његову потпуну реализацију.

"Једно од посебних питања од кога ће зависити све што будемо радили је питање како ћемо урадити спољнотрговинско пословање и заштиту домаће производње", истакао је Мирајанић, и изразио увјерење да ће бх. институције у сарадњи са институцијама Републике Српске наћи рјешење за ове проблеме произвођача не само у Српској, већ у читавој БиХ.

Стратешки циљеви су и јачање конкурентности сектора пољопривреде кроз повећање нивоа инвестиција, повећање степена тржишности и финализације пољопривредне производње. Неки од циљева су и одрживо управљање природним ресурсима и ублажавање посљедица климатских промјена, уравнотежени интегрални рурални развој, те системска подршка развоју сектора пољопривреде и руралних подручја, наводи се у образложењу.

Негативно ревизорско мишљење Клиничком центру

Главни ревизор Републике Српске Душко Шњегота истакао је да је Главна служба за ревизију дала негативно ревизорско мишљење за финансијске извјештаје Клиничког центра Бањалука за 2013. годину, јер уписани износ основног капитала у судском регистру није усаглашен са исказаним износом у пословним књигама.

"Попис као кључна контролна активност код провјере усаглашености књиговодствених евиденција са стварним стањем имовине и обавеза није у складу са правилником о начину и роковима вршења пописа и усклађивања књиговодственог са стварним стањем имовине и обавеза", рекао је Шњегота.

Представљајући НСРС извјештај о ревизији финансијског извјештаја Клиничког центра Бањалука за 2013. годину, Шњегота је нагласио да обрачун плата није у складу са законом о платама запослених лица у јавним установама у здравству.

"Краткорочне обавезе су на дан биланса биле 104.247.914 КМ више од текуће имовине, што указује на сумњу да је упитна способност Клиничког центра Бањалука да самостално и без додатних задужења у наредном периоду измирује обавезе", додао је Шњегота.

Он је навео да су ревизори дали препоруке које се односе на редовно вршење пописа, затим за усклађивање обрачуна плата са Законом о платама, као и у случају контроле јавних набавки.

Сједница Народне скупштине биће настављена сутра расправом о овом ревизорском извјештају.