latinica  ћирилица
20/05/2015 |  15:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Куба подржава територијални инегритет Србије

Куба ће наставити да пружа подршку Србији у борби за теиротијални интегритет и суверенитет, поручио је кубански предсједник Раул Кастро у разговору са предсједником Србије Томиславом Николићем, који му је захвалио на томе што Куба није признала једнострано проглашену независности Косова и Метохије.
Томислав Николић и Раул Кастро - Фото: ТАНЈУГ
Томислав Николић и Раул КастроФото: ТАНЈУГ

Кастро је уручио Николићу највише кубанско одликовање "Хосе Марти", које се додјељује за допринос свјетском миру, образовању, култури и науци.

Тим ореденом су у 2014. години одликовани предсједник Русије и Кине.

Секретар владе Хомеро Акоста Алварез је читајући Указ о одликовању истакао да је допринос српског народа свјетском миру, посебно у свјетлу 70-те годишњице побједе над фашизмом, када је српски народ исписао херојске странице у борби против тог свјетског зла.

"Српски народ је поднио највеће жртве, сразмјерно броју становника. Куба изражава принципијелну подршку Србији да очува свој суверенитет и интегритет. Предсједник Николић је дао немјерљив допринос развијању билатералних односа током дугог низа година као предсједник клуба пријатељства у парламенту Србије", рекао је Алварез.

Истакао је да је Николић, који борави у дводневној посјети Куби, дао приоритет односима двију држава, који ће се сигурно још више унаприједити њхеговом посјетом Куби. "Примићете највише одликовање наше отаџбине, које носи име нашег народног хероја, као знак љубави и поштовања нашег народа према вама," рекао је Алварез.

Иначе, Хосе Марти Перез је кубански национални херој, револуционар, филозоф, политички теоретичар, пјесник, есејиста, новинар. Један је од највећих латиноамеричких интелектуалаца. Концепт слободе и демократије су истакнуте теме у свим његовим дјелима. Својим политичким дјеловањем борио се за ослобођење Кубе од Шпаније, те је проглашен "апостолом кубанске независности". Био је заговорник слободне Латинске Америке, чему је дао велики допринос, те се сматра херојем и симболом независности региона. Орден Хосе Марти је установљен 1972. године и највећег је ранга, а додјељује се за допринос свјетском миру, у образовању, у култури и науци.

 

Супруга предсједника Републике Драгица Николић и предсједница истоимене Фондације посјетила је у Хавани Специјалну школу за дјецу са посебним потребама “Сиера Маестра“ као и болницу "Рамон Гонсалес Коро", која је једна од водећих здравствених центара у тој земљи.

У дружењу са дјецом и здравственим радницима у "Сиера Маестра" специјалној школи, наведено је у саопштењу, упознала се са радом те институције и присуствовала приредби коју су најмлађи приредили у знак захвалности за поклоне које им је уручила, речено је у саопштењу. Како је речено, лаптоп рачунари које им је уручила неопходни су у процесу стицања знања и терапији.

У болници “Рамон Гонсалес Коро“, Николић се упознала са радом и иновацијама у области неонатологије. Разговарало се о сарадњи болнице “Рамон Гонзалес Цоро“ са сличним установама у Србији, а у знак пријатељства, Николић је уручила опрему за мајке и бебе и лаптоп рачунаре као поклон Фондације "Драгица Николић", чија је основна мисија обнова српских породилишта и повећање наталитета у нашој земљи, речено је у саопштењу.

Николић: Дијелимо исту страст према слободи и независности

Судбина Србије и Кубе веома су сличне и да два народа дијеле исту страст према слободи и независности, рекао је Николић у разговору са предсједником Народне скупштине народне власти Кубе Естебаном Ласом Ернандесом.

“Грађани Србије воле кубански народ и то могу да Вам пренесу сви амбасадори који су боравили у Србији“, нагласио је јуче предсједник Николић и додао да се пријатељство два народа не базира само на економској сарадњи.

“Важно је да основа билатералних односа буде искрено пријатељство, а то је снажна основа за економску сарадњу,“ подвукао је предсједник.

Николић је, како је саопштила прес служба предсједника, изразио задоволство због отварања дијалога између Кубе и САД и наду да ће се разговори наставити у интересу обје земље. Он се захвалио на принципијелној подршци на непризнавању једнострано проглашене независности КиМ.

Предсједник Народне скупштине народне власти Естебан Лас Ернандес је изразио задовољство зато што је званична посјета на највишем нивоу услиједила након пуних 36 година.

“Ваша посјета је још значајнија због кључног момента за Кубу. То потврђује историјске везе два народа, пријатељство и разумијевање“, нагласио је предсједник Народне скупштине. Он је додао да континуитет билатералних односа ни у једном тренутку није био нарушен.

Ернандес је истакао и допринос српског народа борби против фашизма, на који се подсјећамо са поносом поводом јубилеја 70 година побједе над фашизмом.

Предсједник Николић је јуче, током првог дана званичне посјете Куби положио вијенац на Споменик националном хероју Хосе Мартију.

У књигу утисака кубанском великану и инспирацији генарација младих, који је свој живот положио у борби за слободу и независност Кубе, предсједник Николић је уписао:“Судбина је хтјела да данас на 120-ту годишњицу од трагичне смрти Хосе Мартија, будем овде. Одати почаст Хосе Мартију значи одати почаст Куби, Латинској Америци, слободи и демократији. Поштовати Хосе Мартија значи поштовати себе и своју слободу. Будите поносни што сте га имали и он би данас био поносан на вас Кубанце“, наводи се у саопштењу.