latinica  ћирилица
20/05/2015 |  14:30 | Аутор: СРНА

"Поште Српске" промовисале маркицу "600 година Добоја"

Предузеће "Поште Српске" данас је у Добоју промовисало пригодно издање поштанске марке "600 година Добоја" и на тај начин честитало велики јубилеј овом граду, од када датира први писани траг о њему.

"Уколико се осврнемо само на прошлу годину, знамо да је Добој град херој, а сувишно би било помињати шест вијекова Добоја. Сигурни смо да је много пута одолијевао свим недаћама, као и тврђава изнад града", саопштено је из "Пошта Српске".

Мотив на поштанској марки је тврђава, која представља снагу града у долини ријеке Босне, а њени аутори су дизајнери "Пошта Српске" Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић.

Номинална вриједност марке је 0,90 КМ, а издање прати и пригодни коверат на којем се налази више података о историји града Добоја.

На промоцији у Добоју, замјенику градоначелника Драгану Василићу, директору Музеја Добој Небојши Драгојловићу, те кустосу Музеја Милки Ћосић поклон блокове овог издања уручио је извршни директор за продају и маркетинг у "Поштама Српске" Бранко Лепир.

Из "Пошта Српске" подсјећају да се Добој у историјским списима први пут помиње у допису дубровачких трговаца, у којем обавјештавају мађарског краља Сигисмунда о логоровању војске под добојском тврђавом у Усори, а ријеч је о 28. јуну 1415. године.

"Историчари тај датум узимају као први писани помен назива Добој, што не значи да се једног дана тај датум неће промијенити. С обзиром на то да су археолошка истраживања показала да тврђава припада старијем периоду, а да великих систематских истраживања није било, претпоставља се да ће наука о томе још говорити", наводе из "Пошта Српске".