latinica  ћирилица
20/05/2015 |  14:10 | Аутор: СРНА

Малишани из РС отпутовали у Кумбор

На љетовање у Кумбору данас је отпутовала прва смјена са 102 дјетета предшколског узраста из 11 општина и градова Републике Српске, потврђено је у Фонду за дјечију заштиту.

Портпарол Фонда Марко Милисав рекао је да је ријеч о дјеци из припремног програма за полазак у основну школу и да је смјена реализована у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске.

Наредних седам дана у црногорском одмаралишту боравиће 10 малишана из Бањалуке, двоје из Мркоњић Града, деветоро дјеце из Приједора, шесторо из Добоја, 16 малишана из Источног Новог Сарајева, 16 дјеце из Гацка, шесторо из Бијељине, 12 из Требиња, 14 малишана из Зворника и њих 11 из Чајнича.

Уз дјецу предшколског узраста је 17 васпитача, два родитеља и седам лица пратећег стручног особља.

Милисав истиче да је, захваљујући разумијевању и подршци Владе Републике Српске, ове године планиран обухват 1.800 дјеце, кроз 14 смјена у периоду од 20. маја до 19. септембра.

Кроз програм "Социјализација дјеце Републике Српске" протеклих је 13 година бесплатно љетовање у организацији Фонда за дјечију заштиту обезбијеђено за више од 18.000 дјеце осјетљивих категорија из свих општина Републике.

Циљ пројекта је задовољавање развојних потреба дјеце, развијање осјећаја емпатије, припадности вршњачкој групи и афирмација дјечијих потенцијала.

У пројекту учествују дјеца из социјално угрожених породица, дјеца из вишечланих породица, из породица борачке популације, дјеца са посебним потребама и хроничним здравственим сметњама, посебно надарена дјеца и талентовани спортисти, а ове године и дјеца из општина и домаћинстава која су највише страдала у катастрофалним прошлогодишњим поплавама.